ZVANIČAN STAV ZAPADNIH SUSJEDA: “Hrvatska neće koristiti rusku vakcinu"!

Hrvatska neće koristiti rusu vakcinu protiv koronavirusa, izjavila je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Dijana Mayer.

  • Regija

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 0

Za tu vakcinu, kazala je, ne postoje naučni dokazi o efikasnosti.

“Rusko Ministarstvo zdravlja je odobrilo tu vakcinu, ali nema naučnih dokaza za tu vakcinu. Čak nije ni na listi Svjetske zdravstvene organizacije. Vakcina je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja, a ispitivanja se sastoje od četiri faze. Tek nakon treće faze može se registrirati za širu upotrebu", rekla je Mayer.

Ruska najava odobrenja za vakcinu protiv koronavirusa nakon manje od dva mjeseca kliničkih ispitivanja na ljudima izazvala je uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje, koji kažu kako je teško vjerovati vakcini za koju nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.

“Mediji pišu da bi trebali početi vakcinaciju u oktobru, što mi je puno preoptimistično, mogu slobodno reći i nerealno jer dobro se zna koliko traje ispitivanje lijeka i vakcine. Oni su navodno već u petom mjesecu počeli s kliničkim studijama, do desetog mjeseca to je skoro pa nemoguće”, poručila je Mayer.

Napomenula je da se u prvoj fazi testiranja koristi šest do dest zdravih dobrovoljaca ili teško bolesnih ljudi, a u slučaju Rusije , navodi,do sada je poznato da je vakcinu primilo 67 osoba, za nju premalo da se donose bilo kakvi zaključci.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je sigurna vakcina koju je razvio moskovski institut Gamaleja, te da je data jednoj od njegovih kćeri.

“Imam kćer i sigurno je ne bih vakcinirala tom vakcinom. Kad vakcina bude zaista sigurno, efikasna, naučno dokazana, svakako ću svoje dijete vakcinirati”, kazala je Mayer.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...