DRAGAN ČOVIĆ BUDAN SANJA: "Veliko je pitanje hoće li DF do jeseni biti partner SDA!"

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da će pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH između HDZ-a BiH i SDA početi početkom septembra, završiti se koncem decembra te da ćemo nakon toga imati legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim nivoima.

  • Politika

  • 12. Avg. 2020  12. Avg. 2020

  • 2

Čović je u izjavi novinaru HMS-a nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, koja je održana povodom Dana grada Širokog Brijega, kazao da su osnova političkog dogovora dva sporazuma koja su HDZ BiH i SDA potpisali u junu u Mostaru, a čemu su svjedočili predstavnici međunarodne zajednice.

“Imamo dva sporazuma, a jedan je posvećen Mostaru, koji je vezan izravno, jer smo u isto vrijeme kolega Izetbegović i ja sa suradnicima to potpisali”, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH podsjeća da se sporazumom za Mostar manje-više sve dogovorilo te da bi se na prvoj sjednici Gradskog vijeća trebalo riješiti pitanje Statuta Grada Mostara, koje je sporazumom, također, definirano. Drugim sporazumom, kako kaže, rješava se pitanje legitimnog političkog predstavljanja i izbornog zakonodavstva.

“Drugi sporazum odnosi se na izborno zakonodavstvo i legitimno predstavljanje, naravno, uvažavajući sve presude Suda u Strasbourgu, odnosno našeg Ustavnog suda. Dominantno smo tu naglasili Predsjedništvo BiH i Dom naroda, ali u osnovi se tu radi o legitimnom predstavljanju na svim administrativnim razinama vlasti u BiH”, rekao je Čović dodavši da je rok za početak pregovora SDA i HDZ-a BiH tri mjeseca nakon potpisanog sporazuma.

"Počet ćemo početkom devetog mjeseca, a kraj mora biti kraj dvanaestog mjeseca, što znači da ćemo za tri mjeseca završiti te pregovore", istaknuo je Čović.

Referirajući se na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o tome kako on i njegova stranka neće pristati na bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH kojima neće biti zadovoljni predsjednici SBB-a i DF-a Fahrudin Radončić i Željko Komšić, Čović kaže da je Izetbegovićeva stvar s kime će usaglašavati sadržaj pregovora.

"I HDZ će, i svi mi koji smo s hrvatske strane angažirani kroz HNS, također dogovarati modele. Siguran sam da ćemo u godini prije održavanja općih izbora imati Izborni zakon. To, također, definira ovaj sporazum i jamče predstavnici svih međunarodnih institucija”, rekao je Čović izjasnivši se da ćemo sigurno imati legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a kaže da ni na koji način ne bi želio komentirati kako će neki drugi partneri tom pregovaračkom procesu pristupati te je veliko pitanje hoće li ti isti (SBB i DF) do tada uopće biti Izetbegovićevi partneri.

"To ni na koji način ne bih problematizirao; pregovore vode HDZ BiH i SDA", rekao je Čović pojasnivši da je pregovarački tim koji dogovara izmjene Izbornog zakona, istovjetan onome koji je dogovorio prethodna dva sporazuma iz juna.

Podsjećamo, lider SDA, Bakir Izetbegović, odgovarajući na pitanje u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva kazao je da je spreman na kompromis, ali da neće prihvatiti ništa što ne bude prihvatljivo njegovim koalicionim partnerima, DF-u i SBB-u. 

- Ja sam spreman na kompromis koji su spremni prihvatiti koalicioni partneri SBB i DF, odnosno personalno Komšić i Radončić. Ako HDZ prihvati rješenja kojim će biti zadovoljne SDA, SBB, DF i lideri ovih stranaka, onda će to sigurno i javnost u BiH prihvatiti. Šta bi bio sadržaj takvog dogovora, šta se očekuje od HDZ-a, rano je govoriti. U svakom slučaju vrijedi pokušati, ali šanse, po mojoj procjeni nisu velike, kazao je Izetbegović. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...