POMPEO POSLAO DRAMATIČAN APEL EVROPI: "Branite suverenitet i demokratiju pred Kinom i Rusijom..."

Šef američke diplomatije Mike Pompeo je u Senatu Parlamenta Češke optužio Rusiju da podriva demokratije u Evropi pomoću dezinformacija, a Kinu za ucjenjivačke kampanje da bi stekla utjecaj u svijetu te je pozvao Evropu da snažnije brani svoje demokratske principe i povede više računa o suverenitetu.

  • Svijet

  • 13. Avg. 2020  13. Avg. 2020

  • 0

"Smatram da je simbolično da sam u češkom Senatu u doba kada slabi slobodarski duh Evrope. Trebalo bi da iskoristimo ovaj susret da Češka i Evropa počnu da stavljaju veći naglasak na to da brane svoje vrijednosti, svoje demokratske principe, da više vode računa o svom suverenitetu", kazao je Pompeo u govoru češkim senatorima.

Šef američkog State Departmenta kazao je da autoritarni režimi nisu nestali 1989. godine i stalno se drže tu, iza horizonta, prenosi agencija Beta.

"Rusija neprestano nastoji da podriva vašu demokratiju i sigurnost preko kampanja dezinformisanja, cyber napada, nastoji da prekroji vašu historiju. Tu je i prijetnja kineske Komunističke partije i njene ucjenjivačke kampanje", kazao je Pompeo.

Po ocjeni američkog državnog sekretara, problem s Kinom je kompleksniji nego suparništvo sa SSSR-om tokom hladnog rata, jer Kina nastoji da utječe na zemlje preko ekonomske saradnje i prijeti ekonomskim posljedicama firmama iz zemalja čiji zvaničnici se ponašaju i nastupaju drugačije nego što bi se to svidelo Pekingu.

altMike Pompeo sa češkim predsjednikom Milošem Zemanom, EPA

"Ne vjerujte nikome da Zapad propada, to je njihov narativ. Zapad pobjeđuje. Moramo da sarađujemo. Imamo obavezu da govorimo otvoreno pred svima, bez straha", kazao je Pompeo.

Ponovio optužbe na račun WHO-a

Govor u Senatu završio je citatom ideje Vaclava Havela, pokojnog vođe češke Plišane revolucije i kasnije predsjednika Čehoslovačke i Češke, da ideja ljudskih prava mora da bude sastavni dio bilo kakvog svjetskog poretka koji ima smisao.

Češki senatori iskoristili su debatu s američkim državnim sekretarom da kritikuju SAD i pitaju Pompea da objasni povlačenje SAD-a iz svjetskih institucija koje su važne, posebno iz Svjetske zdravstvene organizacije, i to baš sada, u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Ne možemo da posvetimo svoje napore i sredstva tamo gdje to nema efekta. Svaki razuman narod bi trebalo da donese istu odluku. Nema smisla da imamo multilateralne organizacije samo zato da postoje, a da ne ispunjavaju svoje obaveze", rekao je Pompeo.

Šef američke diplomatije ponovio je u Pragu optužbe na račun Svjetske zdravstvene organizacije da je bila popustljiva prema Kini i nije reagovala kada se pojavio koronavirus, koji je kasnije zahvatio čitav svijet.

Pompea je danas, zajedno s češkim premijerom Andrejom Babišom, primio češki predsjednik Miloš Zeman, a američka strana je taj sastanak s češkim predsjednikom, koji je glavni zagovornik dobrih odnosa i saradnje Češke s Rusijom i Kinom, označila kao kurtoazni.

Pompeo, koji je u Češkoj od utorka, u četvrtak iz Praga kreće za Ljubljanu, zatim za Beč, a evropsku turneju završava u subotu u Poljskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...