"SB" SAZNAJE: Zamjenik direktora SIPA-e Knežević optužen da je nezakonito omogućio službeniku Musiću korištenje službenog vozila

Protiv zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đure Kneževića podignuta je krivična prijava zbog nezakonitog korištenja službenog ovlaštenja.

  • Vijesti

  • 13. Avg. 2020  13. Avg. 2020

  • 1

U prijavi se navodi kako je Knežević od marta do maja ove godine u više navrata prekoračio službena ovlaštenja tako što je omogućavao Ernadu Musiću, državnom službeniku zaposlenom u Sektoru za planiranje, analitiku i informisanje, da službena vozila koristi u privatne svrhe.

IMOVINSKA KORIST

Musić je, kako se navodi, najmanje 24 puta, po odobrenju zamjenika direktora SIPA-e, koristio službena vozila za odlazak u Zenicu, gdje je imao prijavljeno prebivalište, iako je bio svjestan da naplaćuje troškove prijevoza na relaciji Sarajevo - Zenica i obrnuto.

alt

Na ovaj način on je sebi pribavio imovinsku korist u za sada neutvrđenom iznosu te je i protiv njega podignuta prijava za krivično djelo posluga u službi.

Navodi se, također, da Musić u putnim nalozima za službeno putovanje nije popunjavao kolone vrijeme dolaska i odlaska  (sate i minute). Na ovaj način je želio prikriti da su službena vozila SIPA-e korištena u privatne svrhe, kao i da je vozilo u noćnim satima bilo parkirano izvan službenog parkinga Agencije, odnosno u Zenici.

alt

Knežević je tako krivotvorene naloge potpisivao, iako je svjestan da se radi o nezakonitom korištenju materijalnih sredstava Agencije.

alt

„Da je prvoprijavljeni svjestan nezakonitog korištenja službenih vozila, govori nesporna činjenica da za ovako nezakonito korištenje službenih vozila daje i putničko vozilo marke Citroen C5, registarskih oznaka K31-M-194, koje lično koristi prvoprijavljeni kao zamjenik direktora Agencije, odnosno koje duži njegov vozač“, navodi se, između ostalog, u prijavi koja je dostavljena direktoru SIPA-e, Tužilaštvu BiH, OSA-i, Parlamentarnoj komisiji za nadzor rada policijskih struktura, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, OHR-u i dr.

POGODNOSTI PLAĆENE PUTARINE

Da stvar bude još gora, Musić je sve vrijeme koristio i pogodnosti plaćene putarine od Agencije (ACC).

alt

Dalje se predlaže i da istražitelj koji bude radio na ovom slučaju u knjigovodstvu Agencije, za dva sporna vozila izvrši uvid u sve putne naloge iz 2019. i 2020. godine radi tačnog utvrđivanja svih slučajeva posluge u službi od strane Ernada Musića te da privremeno oduzme sve putne naloge na kojima je utvrđena nezakonita posluga u službi.

Inače, Musić je najnagrađivaniji službenik Agencije te će poseban odgovor o tome biti dat u jednoj od narednih prijava.

alt

Na nepravilnosti korištenja službenih vozila u Agenciji upozorio je i Ured za reviziju u svom posljednjem izvještaju za 2019. godinu, gdje je konstatovano da korištenje vozila nije uređeno na zadovoljavajući način i da su neophodna unapređenja ovog segmenta poslovanja Agencije.   

(S. B.)  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...