STIŽU REAKCIJE NA SPORAZUM IZRAELA I UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA: UN pozdravio dogovor, u Iranu ga ocjenjuju sramotnim

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozdravio je danas dogovor o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok ga je Iran ocijenio "sramotnim", prenose agencije.

  • Svijet

  • 13. Avg. 2020  

  • 0

Guterres je pozdravio „svaku inicijativu koja može pridonijeti promoviranju mira i sigurnosti na Bliskom istoku”, rekao je sekretar UN-a nakon što su Izrael i UAE objavili da su postigli dogovor, prenosi Reuters.

Povijesni dogovor omogućit će punu normalizaciju diplomatskih odnosa između dviju zemalja, a postignut je uz posredovanje SAD-a.

Iran nazvao dogovor sramotnim

Iranska novinska agencija Tasnim, bliska Revolucionarnoj gardi, objavila je da je dogovor Izraela i UAE-a o normalizaciji odnosa "sramotan":

Hamas kaže da je dogovor "bjanko ček" za nastavak okupacije

Palestinski pokret Hamas ocijenio je da normalizacija odnosa Izraela i UAE-a „ne pomaže palestinskoj borbi” i da je "bjanko ček" za nastavak izraelske "okupacije".

"Dogovor odbacujemo i osuđujemo. On ne pomaže palestinskoj borbi i smatramo ga nastavkom negiranja prava palestinskog naroda", rekao je za AFP glasnogovornik Hamasa Hazem Kasim.

"Hamas smatra da treba podržati i pomoći palestinskom narodu, a ne uspostavljati odnose s okupatorom", dodao je.

Dogovor je "bjanko ček" za Izrael, ocjenjuje Hamas, koji ima odnose s Katarom, koji je zadnjih godina u sporu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Povijesni preokret

Dogovor je plod dugih pregovora između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a koji su u zadnje vrijeme ubrzani. Zaključen je u četvrtak u telefonskom razgovoru američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i prestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda Al Nahyana.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon razgovora stoji kako se trojica čelnika nadaju da će "povijesni preokret pridonijeti uspostavi mira na Bliskome istoku".

Prema dogovoru, Izrael je suspendirao planove za pripojenje velikog područja Zapadne bale, rekli su visoki zvaničnici Bijele kuće.

Izrael dosad nije imao diplomatske odnose sa zaljevskim zemljama. No, do neformalnih razgovora došlo je zbog zajedničke bojazni od jačanja iranskog utjecaja u regiji. 

Tzv. Abrahamov sporazum treći je arapsko-izraelski mirovni sporazum otkako je Izrael donio deklaraciju o neovisnosti 1948. S Egiptom je potpisan 1979., a s Jordanom 1994.

Dogovor je i važan vanjskopolitički uspjeh za Trumpa uoči predsjedničkih izbora 3. novembra.

Zvaničnici Bijele kuće kazali su da su u pregovorima učestvovali Trumpov savjetnik Jared Kushner, izraelski veleposlanik David Friedman i izaslanik za Bliski istok Avi Berkowitz, kao i državni sekretar Mike Pompeo te savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

U zajedničkoj izjavi navodi se da su trojica čelnika "dogovorila punu normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata”.

"Povijesni diplomatski preokret pridonijet će miru na Bliskom istoku i dokaz je smjele diplomacije i vizije trojice čelnika i hrabrosti Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela da zacrtaju novi put koji će osloboditi velik potencijal u regiji”, navodi se u izjavi.

Delegacije Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sastat će se u sedmicama koji dolaze kako bi potpisala bilateralne sporazume o ulaganjima, turizmu, izravnim avio linijama, sigurnosti, telekomunikacijama i otvaranju ambasada.

U izjavi se navodi da će "zbog tog diplomatskog proboja i na zahtjev predsjednika Trumpa, uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izrael suspendirati proglašenje suverenosti” nad dijelovima Zapadne obale kako je predviđeno američkim mirovnim planom koji je Trump predstavio u januaru.

"Izrael će u doglednoj budućnosti biti usredotočen na izgradnju ovog odnosa i iskorištavanje prednosti koje može donijeti ovaj novi odnos s tom zemljom, i mi također vjerujemo da on razbija led za daljnje normalizacije i mirovne sporazume i s drugim regionalnim igračima”, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...