KOLIKE KAZNE MOGU OČEKIVATI UHAPŠENI POLICAJCI: Jedan od njih zaražen koronom PROGLAŠEN JE ZA POLICAJCA GODINE, nikome "nije" praštao...

Uhapšeni Damir Bihorac je zet Jusufa Zornića, bivšeg portparola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo i načelnika Jedinice za profesionalne standarde te policijske agencije. Navodno je Bihorac bio predmet i u ranijim istragama sarajevske policije za ista koruptivna djela.




  • Hronika

  • 13. Avg. 2020  

  • 1

Nakon što su sinoć predati u nadležnost Tužilaštva KS, policajci uhapšeni u akciji “Dar 1” koja je realizirana jučer, jutros je uhapšen još jedan policajac Nermin Kolar

Riječ o Nerminu Kolaru, pripadniku jedinice za saobraćaj iz Sarajeva, 1971. godište.

Slobode je lišen, navodi Press, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 346. KZ F BiH (pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela) i člana 388. KZ F BiH (odavanje službene tajne).

Inače, u akciji su jučer uhapšeni Midhat Muslić, Nizamir Đulović, Alen Delić, Emrah Hasanspahić, Gojko Pećenica, Damir Bihorac, Amel Bulbul, Radenko Palangetić, Aleksandar Đurica, Alen Kozić, Miran Golijanin, Hajrudin Ćalija, Sead Dramalija, Elvir Sipović, Alem Ibišević, Nedim Gljiva i izvjesni Skenderović.

Podsjetimo, uhapšeni policajci sumnjiče se da su primali mito kako bi prikrili tragove saobraćajnih prekršaja i opraštali kazne a za to primali velike sume novca.

Jučer je objavljeno da je trebao biti uhapšen i Nijaz Tahto, ali je zaražen koronavirusom, tako da još uvijek nije priveden. Inače, Tahto je poznat na sarajevskim saobraćajnicama. Slovio je za policajca koji nikome nije praštao saobraćajne prekršaje. Svojevremeno je bio proglašen i za policajca godine.

Kako su ‘pali’?

Kako su prenijeli bh. mediji, OSA je ozvučila policijske automobile kako bi prikupili saznanja o krivičnim djelima saobraćajnih policajaca, s obzirom na to da MUP nema takve mogućnosti za provođenje posebnih istražnih radnji takve vrste.

Iz Tužilaštva KS naveli su da preduzimaju mjere i radnje protiv 17 policijskih službenika Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a KS, koji se sumnjiče da su u posljednjih nekoliko mjeseci počinili više od stotinu krivičnih djela iz člana 380. KZ FBiH (Primanje dara i drugih oblika koristi) i člana 383. KZ FBIH (Zloupotreba položaja ili ovlasti).

“Po naredbama Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na 17 lokacija, kako na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, tako i na području Istočnog Sarajeva, kojom prilikom su izuzeti određeni predmeti i dokumentacija koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Slobode je lišeno 17 policijskih službenika i nad istima se provodi kriminalistička obrada. Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo i Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo ovom prilikom naglašavaju opredijeljenost i potpunu posvećenost borbi protiv svakog vida korupcije, kao i svih drugih oblika kriminaliteta na području Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Rodbinske veze

Uhapšeni Damir Bihorac je zet Jusufa Zornića, bivšeg portparola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo i načelnika Jedinice za profesionalne standarde te policijske agencije. Navodno je Bihorac bio predmet i u ranijim istragama sarajevske policije za ista koruptivna djela.

Jedan od uhapšenih je Emrah Hasanspahić, sin pomoćnika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Midhata Hasanspahića. Midhat Hasanspahić, otac uhapšenog Emraha, glavni je inspektor policije u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, gdje obnaša dužnost pomoćnika direktora Mirsada Vilića. On obnaša i dužnost predsjednika antikorupcionog tima u NS/FS BiH, te kako nezvanično već neko vrijeme odbija predati tu dužnost svom nasljedniku po redovnoj rotaciji, a sve kako bi navodno spriječio istraživanje nabavki u Nogometnom savezu , prenosi PRESS.

Evenutalne kazne

Uhapšeni policijski službenici terete se za primanje mita, kako bi prikrili tragove saobraćajnih prekršaja i opraštali kazne a za to primali velike sume novca. Advokat Aleksandar Remić za prokomentarisao je evenutalne kazne koje su predviđene za ove prekršaje.

“Za krivično djelo po stavu 1. ovo člana krivičnog zakona BiH, kazne zatvora se kreću od jedne do 10 godina zatvora. Ukoliko se policijski službenici terete za ovo krivično djelo, postoji mogućnost i da se terete zakrivično djelo zlupotrebe položaja, međutim, ja o tome ništa ne znam činjenično, nego samo govorim teoretski”, izjavio je za Source advokat Aleksandar Remić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...