HERCEGOVCI SE STOLJEĆIMA ZAKLINJU U NJU: Otkrijte čudesne zdravstvene blagodati voćke koja je stara koliko i čovječanstvo…

Svake godine može dvaput rađati po nekoliko stotina plodova raznih veličina i boja.

  • Zdravlje

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

Na Bliskom istoku pronađeni su ostaci smokava starih više od 11.000 godina.

Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu prije pšenice, ječma i mahunarki.

Osim u svojoj postojbini Mediteranu, smokva se danas uzgaja i u mnogim zemljama svijeta na obje polutke.

Najraširenija i najpopularnija vrsta je obična smokva (lat. Ficus carica).

Svake godine može dvaput rađati po nekoliko stotina plodova raznih veličina i boja.

Zrela smokva ima oblik zvona ili kruške, sa sočnim mesom u unutrašnjosti.


Zdravstvene blagodati


Uprkos niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 grama), smokva sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine.

Svježe smokve su cijenjene zbog obilja antioksidansa, kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina.

Povrh toga, svježe smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina, kao što su vitamin A, E i K.

Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala, čije razorno djelovanje može dovesti do prijevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma.

Istraživanja, ujedno, ukazuju da klorogenska kiselina uravnotežuje nivo šećera u krvi.

Smokve, kao i druge namirnice bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine.

U smokvama su pronađeni i spojevi s antikancegorenim djelovanjem - benzaldehid i kumarini.

Preliminarna zdravstvena istraživanja potvrdila su potencijalno djelovanje ovih spojeva na karcinome prostate i kože.

Smokve rješavaju problem kurjih očiju i bradavica.

Preko noći stavite napola prerezanu svježu smokvu na bolno mjesto. Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi.

Nakon toga pokušajte ukloniti kurje oko/bradavicu. Teži slučajevi mogu zahtijevati i do pet noćnih liječenja.


Suhe smokve  - koncentrirana superhrana


Suhe smokve visoko su koncentriran izvor minerala, vitamina i antioksidanata.

Imaju više kalorija od svježih - 249 kalorija na sto grama.

I svježe i suhe smokve sadrže značajne količina vitamina grupe B, kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina.

Ovi vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždanu funkciju, naročito za dobro raspoloženje.

Suhe smokve obilan su izvor minerala kalcija, cinka, kalija, selena, željeza i bakra.

Željezo i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalij važan sastavni dio ćelija i tjelesnih tekućina te pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog pritiska.

Kuhane smokve kao čaj pomažu kod moždanih bolesti, upale grla i pluća.


I lišće je ljekovito


Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih ljekovitih svojstava - liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visok pritisak, kožne probleme i čireve.

Ali, novost je da je lišće smokve, također, izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak.

Možete, također, prokuhati lišće smokve u vodi i piti kao čaj.
 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...