NA POMOLU JE SKANDAL ŠIRIH RAZMJERA: Italija zadala težak udarac hrvatskom turizmu, Hrvati sumnjaju da iza odluke stoji nešto sasvim drugo…

Italija je uvela ograničenje za sve one koji se vraćaju iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španije.

  • Regija

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

Trebaju dokazati da su u posljednja 72 sata testirani i da su bili negativni. Ako to ne mogu, moraju se obavezati da će se testirati tokom 48 sati. Vijest je izazvala zabrinutost i među italijanskim turistima i među hrvatskim turističkim radnicima.

Turisti, ali i svi ostali koji u Italiju ulaze iz Hrvatske, svoju negativnost na Covid-19 mogu dokazati na tri načina - učiniti test u Hrvatskoj koji ne smije biti stariji od 72 sata, testirati se na granici ili po ulasku u Italiju u roku od 48 sati, ali moraju boraviti u karantinu.

U Istri i na Kvarneru trenutno se odmara oko 30.000 italijanskih turista, što su dvije trećine njihovog ukupnog broja u zemlji. Zabrinuti su zbog nove informacije, ali ništa još ne znaju.

Italijanski mediji prenose da je odluka donesena najprije zbog zaštite italijanskih državljana. Naime, ta nekad najpogođenija evropska država uspjela je smanjiti broj zaraženih koronavirusom. No, ondje strahuju od ponovnog širenja zaraze.

Italijanske vlasti u srijedu su zabilježile 481 novozaraženog i još 10 smrtnih slučajeva, dvostruko više od prosječnog broja u junu, kad je počelo ublažavanje restriktivnih mjera, uvedenih u martu. U Istri je više od 3.000 dnevnih migranata, osoba koje rade ili imaju poslovne kontakte u Italiji.

Načelnik Štaba civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da ga ta odluka žalosti.

„Mislim da nismo tako loši u epidemiološkom smislu, pogotovo oni znaju koje su regije u Hrvatskoj više podložne, koje su manje. Istra je potpuno sigurna regija za njih, i Primorsko-goranska i veći dio cijelog priobalja.

Prema tome, nas žalosti zato što će to komplicirati cijelu situaciju oko turizma i definitivno nije dobra", rekao je Kozlevac danas u HRT-ovoj emisiji "Regionalni dnevnik", dodavši da se ne može oteti dojmu da postoje još neki razlozi za tu odluku.

„Pretpostavljam da su to turistički, Hrvatska je hit ove sezone, turizma je tu puno, paralelno se borimo s virusom, uspješno, manje uspješno, uspješno. Prema tome, vjerojatno će i tu biti poneki razlog“, rekao je Kozlevac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...