DRAMA U BJELORUSIJI SE NE STIŠAVA: Tihanovskaja poziva na novo prebrojavanje glasova

Bjeloruska opoziciona političarka Svetlana Tihanovskaja pozvala je u petak svoje pristaše da potpišu online peticiju kojom se traži ponovno prebrojavanje glasova predsjedničkih izbora koji su održani u nedjelju, izrazivši uvjerenje da joj je na tim izborima ukradena pobjeda.

  • Svijet

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

Ona je putem videa na YouTubeu pozvala svoje pristaše i da zatraže službenu istragu o optužbama da su izbori bili namješteni.

Tihanovskaja se pristašama javila iz Litvanije, u koju je pobjegla i gdje je pronašla utočište pred mogućim progonom.

Pozvala na kraj nasilja

Pozvala je i na okončanje nasilja koje je buknulo nakon što je dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko ponovno osvojio mandat, a gradonačelnike širom zemlje je pozvala da ovaj vikend organiziraju miroljubive proteste.

"Moramo zaustaviti nasilje na ulicama bjeloruskih gradova. Pozivam vlasti da to zaustave i započnu dijalog", kazala je Tihanovskaja.

Vlada je u petak iz pritvora počela puštati hiljade ljudi zadržanih u protestima koji su izbili u Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora koje je Europska unija opisala kao "ni slobodne ni poštene".

Policija od nedjelje u pritvoru zadržala sedam hiljada ljudi

Prema službenim podacima, policija je od nedjelje navečer u pritvoru zadržala gotovo 7 hiljada ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev izvinio se putem državne televizije građanima za hapšenja toliko nevinih ljudi. Rekao je kako je došlo do "slučajnih" hapšenja usljed policijske akcije suzbijanja masovnih protesta.

Lukašenko (65) već četvrt stoljeća čvrstom rukom vlada tom bivšom sovjetskom republikom, s vrlo malo razumijevanja za političke neistomišljenike.

Ministri vanjskih poslova Europske unije danas će u Bruxellesu razgovarati o stanju u Bjelorusiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...