PROCURILO IZ STRANAČKOG VRHA: SDA će na lokalnim izborima koalirati sa SBB-om, PDA, NiP-om, DF-om...

Stranka demokratske akcije (SDA) i Narod i pravda (NiP) zajednički će nastupiti u Bijeljini, a SDA i PDA u Zvorniku...

  • Politika

  • 14. Avg. 2020  15. Avg. 2020

  • 4

Nakon punih dvanaest godina, građani Mostara bit će u prilici da izaberu novu gradsku vlast, a kako sada stvari stoje, probosanske partije će u Mostaru izaći u najmanje četiri kolone, što podrazumijeva veliko rasipanje glasova.

Prvu i vjerovatno najveću kolonu predvodit će SDA. Riječ je o skupu partija pod radnim nazivom „Koalicija za Mostar“, u kojoj će, osim SDA, sudjelovati još dvije partije – SBB Fahrudina Radončića i DF Željka Komšića, ali ni to nije izvjesno! Odnosi između Radončića i Komšića krajnje su zategnuti i postoji čak realna mogućnost da u koaliciji za Mostar, osim SDA, sudjeluje još samo jedna od ove dvije partije.

Kako naš portal doznaje, SDA pokušava po svaku cijenu okrupniti "Koaliciju za Mostar", ali je malo izgleda da u tome uspije zbog tvrodokornog stava SDP-a i Naše stranke da na izbore u Mostaru izađu samostalno. Ostale probosanske stranke gotovo da i nemaju strančku infrastrukturu u Mostaru. 

Prema informacijama našeg portala, SDA i Narod i pravda vjerovatno će zajednički nastupiti na izborima u Bijeljini. Dvije stranke ponudit će zajedničku listu, čiji će nosilac biti kandidat SDA Mustafa Gradaščević, koji trenutno obavlja dužnost predsjedavajućeg Skupštine.

U Zvorniku je SDA dogovorila zajednički nastup sa Pokretom demokratske akcije (PDA). Nosilac liste za Skupštinu Zvornika trebao bi biti SDA-ov Mensur Selimović.

Odranije je poznato da bi SDA, PDA, Stranka za BiH i Savez za bolju budućnost (SBB) trebali ponuditi zajedničku listu u Srebrenici, gdje će zajednički kandidat svih probosanskih stranaka, osim Socijaldemokratske partije (SDP), biti Alija Tabaković.

Prema još nezvaničnim informacijama, SDA pokušava dogovoriti koaliciju sa SBB-om u Banjoj Luci, gdje postoji realna mogućnost da ove dvije stranke osvoje najmanje dva vijećnička mandata. 

(Sl. B.)      

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...