TEŽAK UDARAC HRVATSKOM TURIZMU: Austrija pozvala svoje građane da se odmah vrate kući!

Austrija je zbog pogoršanja epidemiološkog stanja podignula sigurnosno upozorenje za cijelu Hrvatsku, objavilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova.

  • Regija

  • 15. Avg. 2020  15. Avg. 2020

  • 0

Nova klasifikacija Hrvatske na snagu stupa 17. avgusta u ponoć.

Daljnje detalje o tretmanu austrijskih državljana koji dolaze iz Hrvatske tamošnje ministarstvo vanjskih poslova trenutno koordinira sa ministarstvom zdravstva. 

Dan ranije, glasnogovornik slovenske Vlade Jelko Kacin upozorio je da bi se Hrvatska ubrzo mogla naći na slovenskoj crvenoj listi zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Sloveniji preko slovenskih turista koji su ljetovali u Hrvatskoj.

Kacin je u razgovoru za slovenske medije izjavio da bi hrvatskim brojkama o novozaraženima trebalo pribrojiti i one slučajeve koji su registrirani u Sloveniji i koji su uvezeni iz Hrvatske, ističući da bi brojke u Hrvatskoj u tom slučaju svakako bile veće.

Dodao je da Hrvatska testira manje od Slovenije i da turisti ne vjeruju hrvatskom zdravstvenom sistemu, zbog čega se više vole vratiti u svoje domovine ako se razbole tokom odmora. 

Crvena lista u Sloveniji uvodi se za one zemlje u kojima se značajno pogoršala epidemiološka situacija, a za sve one koji u tu zemlju ulaze iz zemalja koje se nalaze na crvenoj listi, obavezan je 14-dnevni karantin.

Slovenija je prošle sedmice skinula Hrvatsku sa zelene i stavila je na nižu, žutu listu epidemiološki manje sigurnih država. Prema podacima slovenskih epidemiologa, Hrvatska trenutno ima oko 20 novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, što je dvostruko više od Slovenije. Prag za uvrštavanje na crvenu listu, odnosno u najrizičniju grupu država, iznosi 40 novih zaraza na 100.000 stanovnika.

Podsjećamo, Italija je 13. avgusta uvela ograničenje za svoje građane koji se vraćaju iz Hrvatske, jer trebaju dokazati da su u posljednja 72 sata testirani i da su bili negativni. Ako to ne mogu - moraju se obvezati da će se testirati tokom 48 sati. Vijest je mnoge potencijalne turiste iz Italije odvratila od ljetovanja u Hrvatskoj.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...