INSTAGRAM POD OZBILJNIM OPTUŽBAMA: Ilegalno su...

Instagram, koji je u vlasništvu Facebooka, suočava se s optužbama zbog ilegalnog sakupljanja biometrijskih podataka svojih korisnika.

  • HiTec

  • 15. Avg. 2020  15. Avg. 2020

  • 0

Prema izvještaju "Bloomberga", Instagram i njihov vlasnik Facebook opet idu na sud, i to zbog ilegalnog sakupljanja korisničkih biometrijskih podataka, prenosi Tportal.

Tužba je podignuta u Kaliforniji te optužuje tvorce aplikacije za sakupljanje, pohranjivanje i zaradu na biometrijskim podacima više od sto miliona korisnika bez njihovog odobrenja.

Facebook je, podsjetimo, korisnike počeo upozoravati o sakupljanju biometrijskih podataka, ali tek od početka 2020. godine. Problem je, doduše, što je to radio mnogo prije toga. Tužba citira zakon o privatnosti iz Illinoisa.

Ako prođe, kompanija bi mogla platiti oko hiljadu dolara po prekršaju, a uzmemo li u obzir da se radi o oko sto miliona prekršaja, iznos bi mogao biti prilično velik.

Facebook je naširoko poznat kao kompanija koja nonšalantno dataminea svoje korisnike. Kompanija je čak bila spremna platiti 650 miliona dolara kao nagodbu oko tužbe koja ju je prozvala zbog sakupljanja biometrije korisnika aplikacije Facebook.

Nova tužba dolazi u jeku sve veće zabrinutosti za privatne podatke korisnika, blokadu ByteDancea u SAD-u, gdje je predsjednik Trump zabranio WeChat i ByteDance (odnosno TikToK) zbog navodne opasnosti za državnu sigurnost, naglašava "Popular Mechanics".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...