Nedelja, 22. Juli 2012 u 17:04

Njemačka na krizi zaradila 100 milijardi eura!

Njemačka je zahvaljujući evropskoj finansijskoj krizi uštedjela desetine milijaradi eura, pošto je privukla investitore kao zemlja sigurna za njihov novac, navodi se u komentaru agencije AP.

Zemlje poput Italije i Španije moraju da plaćaju sve veće kamate na dalje zaduživanje na finansijskim tržištima, zbog sumnji u njihove privrede i lošeg stanja državnih finansija. Ove visoke kamate biće veliki teret za njihove ekonomije u narednim godinama.

Sa druge strane, finansijski zdrava Njemačka pozajmila je milijarde eura po rekordno niskim kamatama, a u nekim slučajevima one su bile negativne, što znači da su investitori plaćali Vladi u Berlinu da joj pozajme novac.

Njemačka je najveća evropska ekonomska sila i davalac najvećih sredstava u krizne fondove evrozone, sa društvenim proizvodom od 2,6 triliona eura.

Njena ekonomija bilježila je stabilan rast u posljednje dvije godine i spriječila povratak recesije u evrozonu u prvom kvartalu.

Država je nedavno prodala obvezice koje će biti naplaćene za deset godina po kamati od oko 1,5 odsto, a prošle sedmice prodala je obveznice vrijedne pet milijardi eura po kamati od minus 0,06 odsto. Investitori će naplatiti ove hartije od vrijednosti za dvije godine.

Drugim riječima, investitori gube novac i plaćaju Njemačkoj za mogućnost da sklone novac na sigurno u narednih nekoliko godina.

„Njemačka će samo ove godine uštedjeti deset milijardi eura zahvaljujući niskim kamatama“, izjavio je ekonomista Jens Bojsen-Hogrefe sa Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kila.

Pojedini analitičari navode da je kriza u evrozoni Njemačkoj već donijela dobit od oko 100 milijardi eura, što će Vladi omogućiti ulaganja u privredni rast i doprinijeti umanjenju državnog duga u vrijeme dok ostale zemlje evrozone grcaju u problemima.

Bojsen-Hogrefe procjenjuje da će Njemačka uštedjeti oko 68 milijardi eura do 2022. godine zahvaljujući hartijama od vrijednosti koje je prodala od 2009. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

DODAJ KOMENTAR PRIKAŽI KOMENTARE { 0 }
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Novi broj
 • U novom broju SB čitajte:

 • MINISTRI ZA PRNDELJA : HERCEGOVAČKI TAJKUN POSVAĐAO FEDERALNU VLADU

  AFERA „ALUMINIJ“ : KO JE BOŠNJAČKI „SANADER“?
 • SKANDAL NEDJELJE

  Njegovo veličanstvo VIP - režiser za dženaze i sahrane
 • STRUKA, PRIJE SVEGA : KO SAVJETUJE PREMIJERE

  DOBAR SAVJETNIK PARA VRIJEDI
 • HERCEGOVAČKI BESTSELER : KAKO JE BOLJITAK UNIŠTIO MOJE LIJANOVIĆE

  SAGA O LIJANOVIĆIMA : KAKO SMO SISTEMATSKI UNIŠTENI...
 • KULMINIRAO SUKOB KABLOVSKIH PROVAJDERA : POSLOVNI ORTACI TUŽILI HAJDAREVIĆA ZA KRAĐU 20 MILIONA KM

  MOŽE LI TELEMACH KUPITI “UKRADENU ROBU”!?
 • Više...

Mine 2014