Nedelja, 22. Juli 2012 u 17:04

Njemačka na krizi zaradila 100 milijardi eura!

Njemačka je zahvaljujući evropskoj finansijskoj krizi uštedjela desetine milijaradi eura, pošto je privukla investitore kao zemlja sigurna za njihov novac, navodi se u komentaru agencije AP.

Zemlje poput Italije i Španije moraju da plaćaju sve veće kamate na dalje zaduživanje na finansijskim tržištima, zbog sumnji u njihove privrede i lošeg stanja državnih finansija. Ove visoke kamate biće veliki teret za njihove ekonomije u narednim godinama.

Sa druge strane, finansijski zdrava Njemačka pozajmila je milijarde eura po rekordno niskim kamatama, a u nekim slučajevima one su bile negativne, što znači da su investitori plaćali Vladi u Berlinu da joj pozajme novac.

Njemačka je najveća evropska ekonomska sila i davalac najvećih sredstava u krizne fondove evrozone, sa društvenim proizvodom od 2,6 triliona eura.

Njena ekonomija bilježila je stabilan rast u posljednje dvije godine i spriječila povratak recesije u evrozonu u prvom kvartalu.

Država je nedavno prodala obvezice koje će biti naplaćene za deset godina po kamati od oko 1,5 odsto, a prošle sedmice prodala je obveznice vrijedne pet milijardi eura po kamati od minus 0,06 odsto. Investitori će naplatiti ove hartije od vrijednosti za dvije godine.

Drugim riječima, investitori gube novac i plaćaju Njemačkoj za mogućnost da sklone novac na sigurno u narednih nekoliko godina.

„Njemačka će samo ove godine uštedjeti deset milijardi eura zahvaljujući niskim kamatama“, izjavio je ekonomista Jens Bojsen-Hogrefe sa Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kila.

Pojedini analitičari navode da je kriza u evrozoni Njemačkoj već donijela dobit od oko 100 milijardi eura, što će Vladi omogućiti ulaganja u privredni rast i doprinijeti umanjenju državnog duga u vrijeme dok ostale zemlje evrozone grcaju u problemima.

Bojsen-Hogrefe procjenjuje da će Njemačka uštedjeti oko 68 milijardi eura do 2022. godine zahvaljujući hartijama od vrijednosti koje je prodala od 2009. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

DODAJ KOMENTAR PRIKAŽI KOMENTARE { 0 }
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Novi broj
 • U novom broju SB čitajte:

 • JEDNODNEVNA PENZIJA NEVJEROVATAN MANEVAR SNSD-ove ZASTUPNICE DUŠANKE MAJKIĆ

  Dušanka Majkić otišla u penziju na jedan dan i dobila otpremninu od 28.000 KM!
 • SKANDAL NEDJELJE

  Radončić odbio nepostojeći poziv da sudjeluje u vlasti!
 • SPAS U POSLJEDNJI ČAS : SLOVENCI PRODALI TERMALNU RIVIJERU NA ILIDŽI

  ILIDŽA, MOJA DEŽELA : TERME ČATEŽ SE POVUKLE SA BH. TRŽIŠTA, KANTONU SARAJEVO OSTAVILI DUG OD 2,7 MILIJUNA KM
 • SVE DODIKOVE DAME : KO SU NAJMOĆNIJE ŽENE U RS-u

  ŽENE KOJE DRMAJU REPUBLIKOM SRPSKOM
 • POLITIČKA BITKA ZA SIPA-u : GORAN ZUBAC POSVAĐAO VIJEĆE MINISTARA

  SVE PO ZAKONU : MEKTIĆEV ULTIMATUM ZA SMJENU ZUPCA
 • Više...

Mine 2014