NAJMASOVNIJI PROTESTI PROTIV LUKAŠENKA DO SADA: Na ulicama Minska 200 hiljada ljudi! (FOTO, VIDEO)

U centru glavnog bjeloruskog grada Minska, na velikom protestu protiv predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, okupilo se oko 200.000 ljudi, javljaju bjeloruski mediji. Protesti se odvijaju i na ulicama drugih gradova Bjelorusije.

  • Svijet

  • 16. Avg. 2020  16. Avg. 2020

  • 0

Prema procjeni bjeloruske novinarke Hane Ljubakove na ulicama Minska ima više od 200.000 ljudi. Ona navodi da je to najveći skup u povijesti te zemlje.

Istovremeno, na državnoj televiziji prikazuje se snimka koncerta ruskog pop pjevača Filipa Kirkorova.   Rusija je u nedjelju ponudila vojnu pomoć Bjelorusiji čiji je čelnik Aleksander Lukašenko odbacio zahtjeve Zapada za ponavljanjem predsjedničkih izbora i optužio NATO da gomila snage na zapadnoj granici zemlje.

Bjelorusiju već sedam dana potresaju ulični protesti nakon što su demonstranti optužili Lukašenka da je ukrao izbore održane prošle nedjelje, što on odbacije.

Lukašenko je ranije razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je bjeloruskom čelniku obećao da je Moskva, bude li potrebno, spremna pomoći mu vojno u skladu s paktom o kolektivnoj sigurnosti, priopćio je Kremlj.

Jake snage sigurnosti raspoređene su na ulicama Minska nakon što su se Lukašenkove pristaše okupile prvi put od izbora.

Lukašenko (65) je rekao da su tenkovi i avioni NATO-a raspoređeni na 15 minuta od bjeloruske granice i da susjedne zemlje traže da se izbori ponove, što on uporno odbija.

Ustvrdio je da ga strane vlade pokušavaju svrgnuti i podsjetio na Putinovo obećanje da će mu u slučaju potrebe vojno pomoći.

"Snage NATO-a su na našim vratima. Litva, Latvija, Poljska i naša bratska Ukrajina naređuju nam nove izbore", rekao je Lukašenko., dodajući da će Bjelorusija "umrijeti kao država" ako bude novih izbora.

"Nikad vas nisam i nikad vas neću izdati", naglasio je Lukašenko u emotivnom govoru.

Njegovi sljedbenici nosili su državne zastave i izvikivali "Za Bjelorusiju", "Za Batku", što je Lukašenkov nadimak, dok su sa zvučnika odjekivale partiotske pjesme.

Opozicioni mediji prenose da je Lukašenko, nekoć upravitelj državne farme, autobusima dovezao ljude iz drugih dijelova zemlje koji su prisiljeni sudjelovati na skupu podrške.

Rusija, koja je s Lukašenkom u turbulentnim odnosima, pažljivo posmatra šta se događa u Bjelorusiji kroz koju prolaze strateški plinovodi za transport ruskih energenata na Zapad i koju Moskva doživljava kao tampon zonu s NATO-om.

Evropska unija razmatra uvođenje sankcija kao odgovor na nasilni obračun s demonstrantima.

NATO je u nedjelju odbacio optužbe bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da provodi vojne vježbe uz zapadne granice zemlje, u Poljskoj i Litvi i istaknuo da pozorno prati situaciju nakon spornih izbora održanih u Bjelorusiji prošlu nedjelju. 

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu je izjavila da se u "regiji ne izvode vojne vježbe".

"NATO-ova multinacionalna prisutnost u istočnim članicama Saveza ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji. Riječ je o strogo odbrambenoj prisutnosti čija je svrha spriječiti sukobe i očuvati mir", rekla je Lungescu.

Dodala je i da NATO pažljivo prati razvoj situacije u Bjelorusiji, te je  pozvala na poštivanje temeljnih sloboda, uključujući i pravo na mirne proteste.

Tens of thousands of Belarus opposition supporters attend a rally in central Minsk on August 16 

A woman Belarus opposition supporter with a drawing of a former white-red-white flag of Belarus used in opposition to the government punches the air during a demonstration in central Minsk on August 16

People take part in a protest against the presidential election results demanding the resignation of Belarusian President Alexander Lukashenko and the release of political prisoners

Former Belarusian paratroopers take part in a protest against the presidential election results demanding the resignation of Belarusian President Alexander Lukashenko and the release of political prisoners, in Minsk, Belarus, on August 16

Members of the Belarusian diaspora and Ukrainian activists attend a rally in support of Belarus people protesting vote rigging in the presidential election, in the center of Kiev on August 16

Members of the Belarusian diaspora and Ukrainian activists attend a rally in support of Belarus people protesting vote rigging in the presidential election, in the center of Kiev on August 16

Supporters of Belarusian President Alexander Lukashenko wave communist party and national flags as they take part in a rally in Minsk today

Thousands of people attend a rally in support of the Belarusian Opposition to demonstrate against police brutality and the presidential election results, in Minsk on Sunday

Belarus airborne veteran shouts as he carries a poster reading

Belarus airborne veteran shouts slogans during an opposition rally in central Minsk on August 16

Belarus airborne veterans walk during an opposition rally in central Minsk on August 16

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...