"HARAM JE POSJEĆIVATI DŽAMIJU...": Palestinski muftija šokirao izjavom, evo šta je sve rekao nakon sporazuma...

Jerusalemski muftija Muhammad Ahmad Hussein izjavio je da su haram, odnosno vjerski zabranjen čin, sve posjete Al-Aksi koje budu organizirane u skladu s kontroverznim sporazumom o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, javlja Anadolija.

  • Društvo

  • 17. Avg. 2020  17. Avg. 2020

  • 0

“Al-Aksa je otvorena za klanjanje namaza za one koji su uz Palestinu, a ne za one koji sklapaju sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom i u tom kontekstu implementiraju SAD-ov takozvani mirovni plan stoljeća“, kazao je muftija Jerusalema i Palestine Hussein.

Podsjetivši da je ranijim fetvama odbačen i haramom proglašen američki mirovni plan koji Jerusalem tretira glavnim gradom Izraela, Hussein je kazao da je i sklapanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom dio tog američkog plana i da je kao takvo zabranjeno.

“Pozivamo sve one koji iskreno žele posjetiti Al-Aksu i u njoj klanjati namaz, da pomognu u okončanju ove izraelske okupacije“, poručio je muftija Hussein.

Muftija je, također, poručio da starateljstvo nad Al-Aksom pripada njenim braniocima i Jordanu, a da je niko ne može preuzeti posredstvom sumnjivih sporazuma.

Sprazum Izraela i UAE-a

Prije tri dana, UAE i Izrael saopćili su da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa koje su godinama razvijali iza kulisa. Lideri dvije zemlje bi sporazum trebali formalno potpisati narednog mjeseca na ceremoniji u Bijeloj kući u Washingtonu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump lično je saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...