GRADONAČELNIK BIHAĆA POTVRDIO PISANJE "SLOBODNE BOSNE": "Granična policija BiH na istoku radi za potrebe Srbije, a na zapadu za potrebe Hrvatske"

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić govorio je za N1 o trenutnom stanju što se tiče borbe sa migrantskom krizom u USK te o drugim društveno-političkim temama. Fazlić je istaknuo da je migrantska kriza trenutno sigurnosni problem broj jedan.

  • Politika

  • 17. Avg. 2020  17. Avg. 2020

  • 0

"Nikada ih nije bilo više na ulicama, a nikada manje organizovane akcije da se to rješava. Uputio sam prošle sedmice dopis, u kojem tražim intervenciju i pomoć", kazao je Fazlić i dodao:

"U Kantonu, otprilike, ima oko sedam hiljada, u Bihaću ima oko dvije hiljade u i oko grada."

"Ja tražim da se migranti po svaku cijenu izmjeste sa ceste u kamp. Pogledajte kako to sve izgleda danas, to je smiješno. Smjestite hiljadu ljudi u centar koji je koštao oko dva miliona maraka, a ostalo pravi probleme po gradu i štete su sve veće. Centar "Lipa", ustvari, nije ispunio svoju funkciju." 

Spominju se protesti građana?

"U Bihaću su već prije godinu bile demonstracije kada su se građani organizovali da zapale voz, da napadnu migrante, to je vrlo izgledna opcija. U Kladuši je posebno osjetljiva situacija, to treba imati na umu. Načelnik je u zatvoru, predizborna je kampanja, ratne rane još žive u Krajini i to se može iskoristiti. Oni koji upravljaju državom, moraju znati kakvo je stanje, brzo se moraju poduzeti mjere, jer bi kasnije moglo biti kasno", kazao je Fazlić.

Dodaje da se tri godine već nose s ovim problemom.

"Ja kad bih mogao poslati ih iz Bihaća, poslao bih ih bilo gdje. Tri godine se već nosimo s tim, migranti sami određuju gdje će ići. Prošle sedmice, kada je razvaljeno naselje njihovo, dobili su uputstva da idu u Bihać. Ono koliko ih sada ima u Kladuši, pet puta ih više ima u Bihaću."

Fazlić smatra da u cijeloj priči treba neko ko će biti lider u rješavanju problema.

"Nama treba neko ko će biti lider u svemu tome i ko će pomoći tako da se riješi ovaj problem. Ja ne dolazim iz sigurnosnog sektora, ne znam da li bih znao to dobro raditi. Migrantska kriza je sada sigurnosni problem broj jedan, onda je trebalo Vijeće ministara BiH, policijske agencije u BiH i svi moraju shvatiti kakve posljedice mogu biti dugoročno za BiH ukoliko se to ne riješi brzo i na adekvatan način."

I ranije je apelovao, kako kaže, na rad GPBiH.

"Možda i rade nešto, ali se to ne vidi. Siguran sam da je GPBiH na istoku radila više za potrebe Srbije, a ova na zapadu (Bihać i Kladuša) više radila za potrebe Hrvatske nego za potrebe vlastite države. Da li je to politika ili neuređenost, ne znam, ali je to tako. Ja sam sam sebi dosadan koliko sam dokaza iznosio, oni tri godine iznose samo opravdanja. Ne traje ovo tri mjeseca nego tri godine. Neko je do sada morao odgovarati, od njih se to očekuje."

Podsjećamo, "Slobodna Bosna" je prije nekoliko dana objavila tekst u kojem smo analizirali politički utjecaj na Graničnu policiju BiH i utvrdili da Granična policija BiH po nalogu direktora Zorana Galića (HDZ BiH) predano radi u interesu (i po nalogu) Hrvatske štiteći njenu granicu i teritoriju od upada migranata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...