ALBANSKI HISTORIČAR ZALEDIO SRBIJU: „Manastir Dečani je naslijeđe Kosova, a ne Srbije…“

Historičar Muhamet Mala izjavio je da manastir Visoki Dečani predstavlja naslijeđe Kosova, a ne Srbije, prenosi "Klan Kosova".

  • Regija

  • 18. Avg. 2020  18. Avg. 2020

  • 0

Mala je u emisiji "Info magazin" istaknuo da je "Srpska pravoslavna crkva to ispolitizovala i da to i dalje čini".

Prema njegovim riječima, manastir Visoki Dečani je kulturno naslijeđe Kosova, a ne Srbije.

"Mislim da zakon koji je donesen, donosi pozitivnu diskriminaciju uloge crkava", istaknuo je Mala.

Poručio je da prostor nije dat historijskom aspektu, već samo pravnom i da je "Srpska pravoslavna crkva znala kako da to maksimalno iskoristi".

"Čak i tokom osmanskog i albanskog perioda, gdje su imali neku vrstu autonomije, Pećka patrijaršija nije bila okružena zidinama… Danas jeste iako niko nije ugrožen", istaknuo je Mala i dodao da su "ti zidovi izgrađeni od albanskih kula".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...