OVOME SE NISU NADALI: Propao pakleni plan Vučića i Thacija, Zaev formira Vladu…

Aleksandar Vučić je doživio još jedan neuspjeh. Uradio je sve što je mogao kako bi spriječio Zorana Zaeva da sa albanskom partijom DUI formira vladu Sjeverne Makedonije.

  • Regija

  • 18. Avg. 2020  

  • 0

Vučić i Hashim Thaci su pokušali da na sve načine ubijede vođe DUI da vladu formiraju sa VMRO, sa kojim su bili u koaliciji u vreme vladavine Nikole Gruevskog.

Kada je zapad dao podršku Zaevu DUI je promijenio stranu, okrenuo leđa Gruevskom i ušao u vladu sa socijaldemkratama. Naravno, to su više nego dobro naplatili. Sada, nakon izbora su opet bili važan igrač. Ne toliko kao prošli, put jer je ovog puta druga albanska partija imala gotovo isti broj glasova kao DUI, pa im je ucjenjivački kapacitet bio smanjen. Zato Thaci i Vučićev pokušaj nije uspio i najmoćnija evropska grupacija EPP ni ovoga puta neće imati stranku u vlasti u Severnoj Makedoniji. Vučić je Mickovskom i VMRO i u toku kampanje slao svoje eksperte za politički marketing i za istraživanja, piše Direktno.rs.

U kuolarima se pominjala i finansijska podrška. Sve sa idejom da smijeni Zorana Zaeva. Vučićevi ljudi su uveliko doprinijeli dobrom izbornom rezultatu VMRO, ali je to na kraju ipak bilo nedovoljno za pobjedu. Ono što je takođe zanimljivo onda je treća albanska stranka Besa izašla na izbore u koaliciji sa SDSM Zorana Zaeva tako da će i oni biti u vlasti i imaće nekoliko resora u novoj vladi.

Prethodna makedonska vlast je završila nekoliko ključnih stvari za makedonsku državu. Riješen je spor sa Grčkom oko imena, Sjeverna Makedonija je ušla u NATO i počela pregovore o pridruživanju EU. Sada je pred njom zadatak poboljšanja životnog standarda građana kao ključni zadatak, jer su naši južni susjedi jedni od rijetkih u Evropi koji se po (ne)kvalitetu života mogu porediti sa Srbijom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...