ČOVIĆ PRIŽELJKUJE POBJEDU HDZ-a U MOSTARU: U septembru kreće u pregovore sa SDA, a onda…

Izbori u Mostaru trebali su se održati kad i u ostalim sredinama, ponovio je danas u Mostaru predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

  • Politika

  • 18. Avg. 2020  18. Avg. 2020

  • 1

On je medijima poslije sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH povodom 30 godina postojanja ove stranke najavio i početak novih pregovora o promjenama Izbornog zakona.

Čović je kazao kako je izborni cilj iskazati "stožernu ulogu" ove političke opcije u hrvatskom narodu, a kazao je i kako je ambicija HDZ-a "da u skladu sa sporazumima koje su potpisli sa SDA, koji su dijelom realizirani o Mostaru, završe i sporazum o izbornom zakonodavstvu i legitimnom predstavljanju".

"Drugim sporazumom smo se obavezali provesti sve odluke međunarodnih institucija i ustavnih sudova po pitanju izbornog zakonodavstva. U sporazumu smo precizirali da ćemo tri mjeseca nakon sporazuma, a to je početkom septembra, početi razgovore sa SDA o toj temi. Mislim da ćemo krenuti za dvadesetak dana", kazao je on navodeći da dogovor treba završiti u roku od šest mjeseci, piše Klix.

"Mostar je sam po sebi tema za sebe, već se pripremamo, već je počela klasična kampanja", kazao je nakon jednog novinarskog pitanja.

"Začuđujuće je da se u kampanju uključuju vjerske institucije, to već nije skriveno. Sve je to jedan dobar trenutak za pripremu i dizanje atmosfere, a uvjeren sam da će izlaznost u Mostaru biti maksimalna sa svih strana. Vjerujemo da ćemo kroz svoje liste doći do natpolovične većine u Gradskom vijeću", kazao je on te naglasio kako bi sretniji bio da se gradonačelnik bira direktno.

Čović je ponovio odrednice i želje da sa prijateljima gradi evropsku BiH, da NATO i EU nemaju alternative za predsjednike HDZ-a, kazao je kako želi da se to zna, jer se o tome često špekulira.

"Ambijent u kojem danas radimo, traži nove prilagodbe, nadam se da ćemo se u tome snaći. Najvažnija je pomoć zdravstvenim radnicima, da možemo kvalitetno odgovoriti na naredne valove pandemije", kazao je Čović.

Sjednici je prisustvovao Goran Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, koji je ponovio odrednice Vlade ove zemlje o podršci evropskom putu BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...