TAJNI PLAN IZA ZIDOVA TVRĐAVE: Angela Merkel i Emmanuel Macron iscrtavaju novi smjer Evrope…

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastaju se u srednjovjekovnoj otočnoj tvrđavi na Sredozemlju kako bi iscrtali sljedeće korake za partnerstvo koje je pokretačka snaga Evropske unije.

  • Politika

  • 20. Avg. 2020  20. Avg. 2020

  • 1

Unutar zidina Fort de Bregancona, tradicionalne ljetne rezidencije francuskih čelnika, njemačka kancelarka i francuski predsjednik razgovarat će o rješavanju najhitnijih problema na globalnom planu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Razgovarat će o Libanu, antivladinim protestima u Bjelorusiji, krizi zbog Covida-19, državnom udaru na Maliju i napetostima između Grčke i Turske, rekao je dužnosnik iz ureda francuskog predsjednika.

U isto vrijeme Merkel - imajući na umu svoje naslijeđe budući da se završava njenih 15 godina na vlasti - nastoji učvrstiti napredak u nekim dugogodišnjim ciljevima, daleko od svakodnevne drame međunarodnih poslova.

To uključuje, prema dva viša izvora njemačke vlade, odlučivanje o tome kakve bi odnose Evropa trebala imati s Kinom, ponovno promišljanje oblika EU-a nakon britanskog odlaska te određivanje uloge Evrope kao odbrambene snage koja bi se trebala uskladiti s njenom ekonomskom moći.

Francusko-njemački angažman

"Oboje (Merkel i Macron)  su svjesni da je EU u ključnom razdoblju i da će se Francuska i Njemačka - iako imaju različita stajališta o mnogim pitanjima - morati držati zajedno", rekao je jedan od dva izvora iz njemačke vlade.

Merkel i Macron u julu su radili na tome da uvjere posvađane članice EU-a da se dogovore i bloku prvi put u njegovoj historiji daju ovlasti udruženog preuzimanja tereta za finansiranje oporavka od Covida-19.

Nakon tog postignuća, pažnja se sada okreće prema tome što bi duo još mogao učiniti prije završetka mandata Angele Merkel i francuskih predsjedničkih izbora 2022. godine.

"Ova posjeta svjedoči o izvanrednom nivou francusko-njemačkog angažmana na bilateralnom, evropskom i međunarodnom nivou", rekao je dužnosnik iz ureda francuskog predsjednika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...