BIVŠI AMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU ZALEDIO VUČIĆA: „Politička situacija u Srbiji je veoma napeta, što se dešava kada vam nedostaje zdrave…“

Bivši američki ambasador u Beogradu Cameron Munter izjavio je da nema neka velika očekivanje od predstojećeg sastanka Beograda i Prištine u Washingtonu, kao i da bi najbolje bilo kada bi Amerikanci i Evropljani radili zajedno u rješavanju balkanskih pitanja.

  • Regija

  • 21. Avg. 2020  21. Avg. 2020

  • 0

"Bijela kuća vidi ovaj sastanka kao događaj u domaćoj kampanji (za predsjedničke izbore) i vjerovatno neće preduzimati ozbiljan napor da slijedi strateške ciljeve vanjske politike”, rekao je Munter za današnje izdanje lista "Danas" komentarišući inicijativu specijalnog izaslanika američkog predsjednika Richarda Grenella za dijalog Beograda i Prištine.

Također, odgovarajući na pitanja, rekao je i da mu se ideja o podjeli Кosova “ne čini vjerovatnom”.

Munter je odao priznanje Grenellu što je “probudio interesovanje Evropljana”.

“Gospodin Lajčak (specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine) posjeduje puno znanja i iskustva i sada, nadam se, ima snažnu podršku Evropske unije da se angažuje u ovom regionu”, dodao je Munter.

Na pitanje kako ocjenjuje aktuelnu političku situaciju u Srbiji, on je naveo da nije posjetio Srbiju ove godine tako da može da komentariše samo ono što vidi izdaleka.

“Čini mi se da je situacija u Srbiji veoma napeta, što se dešava kada vam nedostaje zdrave političke klime, usred izazova poput Covida, emigracije mlađih i ekonomske stagnacije”, rekao je Munter.

Na pitanje da li žali što su pojedine opozicione stranke u Srbiji bojkotovale izbore, on je rekao da “kada postoji ograničena raznolikost mišljenja u parlamentu, ta raznolikost će naći način da se izrazi na druge načine”.

“To ne važi samo za Srbiju, pogledajte širom Evrope i shvatit ćete na šta mislim”, naveo je Munter.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...