ERDOGAN IMA RAZLOG ZA SLAVLJE: Turska otkrila veliko nalazište plina, ovo će promijeniti sve...

Turska je pronašla značajne rezerve plina u Crnom moru, kazala su dva turska izvora, što je otkriće koje bi moglo pomoći zemlji da smanji svoju ovisnost o uvozu energije ukoliko se plin bude mogao komercijalno izvlačiti.

  • Svijet

  • 21. Avg. 2020  21. Avg. 2020

  • 1

Predsjednik Tayyip Erdogan u srijedu je rekao da će u petak objaviti “dobre vijesti” koje će najaviti “novo razdoblje” za Tursku – što su komentari koji su povećali dionice u turskim energetskim firmama i podigli liru s rekordno niskog nivoa.

Nije dao nikakve detalje, ali izvori su rekli da misli na otkriće plina u Crnom moru. Jedan je izvor rekao da razmjere rezervi mogu potencijalno zadovoljiti turske energetske potrebe za 20 godina.

Turski brod "Fatih" djeluje od kraja jula u istražnom području poznatom kao Tuna-1, oko 100 nautičkih milja sjeverno od turske obale u zapadnom Crnom moru.

"U bunaru Tuna-1 postoji nalazište prirodnog plina. Očekivane rezerve iznose 800 milijardi kubnih metara, a zadovoljava oko 20 godina turskih potreba", rekao je izvor.

Međutim, upozorio je da će trebati sedam do 10 godina za pokretanje proizvodnje, a troškove ulaganja procijenio je na između dvije i tri milijarde dolara.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...