BURSAĆ VEOMA EMOTIVNO ODAO POČAST UBIJENIMA NA KORIĆANSKIM STIJENAMA: "Čovjek koji stoji iznad litice… može moliti Boga, Allaha i, na koncu, ovog četnika da bude precizan”

Banjalučki novinar Dragan Bursać na veoma emotivan način odao je počast žrtvama ubijenim na Korićanskim stijenama.

  • Društvo

  • 21. Avg. 2020  21. Avg. 2020

  • 1

Ubiti čovjeka je monstruozno. Ubiti ga tako da ga se natjera da skoči sa stijene, ovaj zločin čini još strašnijim. 

Uspijevajući dočarati svu monstruoznost zločina koji se dogodio na Korićanskim stijenama, banjalučki novinar Dragan Bursać je na veoma emotivan način odao počast žrtvama ovog zločina.

- Ideja da se ljudi, mrtvi ili živi, bacaju u provaliju, zapravo je strašnija od smrti. Jer, to nije tek ubijanje, to je monstruozni ritual, koji i nakon smrti produžava agoniju bola i ništenja.

Čovjek koji stoji iznad litice, stotinama metara visoke i krečnjakom nazubljene, sa puškom u potiljku očekuje produženi pakao. Takav čovjek može moliti Boga, Allaha i, na koncu, ovog četnika da četnik bude precizan.

Zločin na Korićanskim stijenama jedan je od vidova antieutanazije - produžene smrti koja se zariva najdublje u život.

Preživjeti Korićanske stijene, značilo je doslovno put kroz pakao.

Umrijeti na Korićanskim stijenama značilo je mnogo toga - trenutnu smrt, smrt udarcem glave o kamen, smrt gušenjem o skršena tijela, smrt iskrvarenjem, smrt od gladi, žeđi, zvijeri gavranova i ropca sopstvenih izlučevina pod polomljenim udovima koji ne vode nikuda.

A bitak u smrti? Pa to je slajd-šou bagera, dinamita, miješanih kostiju, sekundarnih i tercijarnih grobnica, to je igra skrivača dželata i rodbine ubijenih.

A ubijeno je njih 200 najmanje, konačan broj ne znamo. Na današnji dan, ‘92. Jer su bili ljudi, jer su imali “drugačija imena”, jer su bili “višak” u monstruznom planu “etnički čiste teritorije”, planu ovjenčanom na koncu srebreničkim genocidom.

Da se ne zaboravi - Korićanske stijene 21. 8.1992 - 21. 8. 2020. - napisao je Bursać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...