LAZOVIĆ O SDP-ovim IDEOLOŠKIM STRANPUTICAMA: "Žao mi je što je SDP dopustio da bude u bloku u kojem primat ima Elmedin Konaković" (VIDEO)

Član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije Miro Lazović nosilac je liste DF-GS za općinu Centar Sarajevo. Govoreći za N1 kazao je kako je s DF-om postignut dogovor da bez obzira što nisu napravili koaliciju, kandidati SPD-a budu na njihovim listama u Tuzli i Sarajevu. Još jednom istakao kako se socijalademokrate u BiH moraju ujediniti za budućnost ove države.

  • Društvo

  • 21. Avg. 2020  21. Avg. 2020

  • 0

"Ko jednom uđe u politiku teško može izaći iz nje. Ne mislim da sam još za političku penziju, mislim da svojim idejama i iskustvom mogu dati doprinos objednjivanju SPD-a, socijaldemokratiji i BiH", rekao je Lazović.

Na pitanje zbog čega nisu nastupili na ovim izborima jedinstveno, iako je tako bilo najavljeno, Lazović je rekao kako je bilo više unutrašnjih i vanjskih razloga.

"U Sarajevu zbog toga što se SD tek formirala, došli su novi ljud koji su smatrali da je rano za koalicione sporazume i iskazali su želju da se koalicije rade nakon izbora, slično je bilo i u TK. Tako smo odlučili da ime SPD-a ostavimo za kasnije i skupa idemo na opće izbore 2022. Ovo je prvi put prvi put da je SPD okupio ljevičarske stranke i lijevica ima svoj format s kojim izlazi na lokalne izbore bez obzira što je u ovom trenuku možda u podređenom položaju", rekao je Lazović.

Istakao je kako su pozivali i SDP, ali su odmah na početku doživjeli sankcije.

"Ivo Komšić i ja samo isključeni iz SDP-a, agrumenti su bili da pravimo neki novi politički projekat. Očigledno je da socijaldemokratija koja je ovako razmoljena postaje lak politički plijen nacionalnih stranaka i treba se ujediniti. Ne znam zašto SDP neće s nama. Ako hoće s NiP-om i PDA-om, ne znam zašto neće s nama. SDP, kao matica socijaldemokratije, mislim da bi nakon lokalnih izbora morala uvidjeti da ovako razmoljena socijaldemorkatija ne može napraviti nikakav rezultat niti može biti motiv za glasače da joj daju u velikom broju glasove. SDP će morati shvatiti kroz koje procese prolazi država BiH, naše društvo i socijaldemokratija koja nosi integrirajuću snagu za bh. društvo i državu. Ali moramo se okupiti na jednom mjestu zarad zajedništva države i budućih ciljeva da radimo za građane BiH", rekao je Lazović.

Naveo je kako će nakon lokalnih izbora ponovo pozvati SDP te istakao kako niko od članova ovog pokreta nema ništa protiv da se ta koalicija zove i po njima.

"Žao mi je što je SDP dopustio da bude u bloku u kojem primat ima Elmedin Konaković, odnosno Narod i pravda. Dobili su poziciju jednog načelnika u Trnovu, dobili su poziciju gradonačelnika, ali to je na dugom štapu. SDP je potpuno ideološki pogubio određene konce jer ta četvorka je ideološki heterogena i SDP ne pripada tom društvu", rekao je Lazović.

Na navode da je SPD satelit SDA i Bakira Izetbegovića, kazao je kako nisu ničiji sateliti. Objašnjavajući saradnju DF-a i SDA, kazao je kako je "DF u strukturama vlasti koje idu u prilog afirmaciji procesa u korist države kao što su ANP i EU".

"SPD će zagovarati principe na kojima želi braniti i graditi BiH kao građansku i sekualrnu državu s jasnim euroatlantskim putem. Ko prihvati to može biti saradnik SPD-a u institucijama bez obzira iz koje je stranke. Insistiramo da se država BiH brani u institucijama sistema, ako SDA prihvati bit ćemo s njima, ako HDZ prihvati i s njima ćemo biti", naglasio je.

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, kazao je kako misli da će, bez obzira što su SDP i NS napravili zajednički sporazum, te drugi blok bh. stranaka svoje liste, nakon izbora doći do simbioze glasova oba bloka.

"Izbori u Mostaru i Srebrenici se trebaju posmatrati sa stanovišta principa, a ne po tome ko je za Bošnjaka ili Srbina. Radi se o tome da se u Srebrenici vode izbori ko je za principe koji brane dostojanstvo BiH i brane istinu i pravdu, izbor načelnika koji neće negirati genocid, koji će poštovati odluke Haškog tribunala, a u Mostaru da se stvori probosanski blok koji će se boriti protiv eventualne podjele grada. Mislim da bi se gradonačenik trebao birati direktno jer bi morao voditi računa o cjelini Mostara i o svakom građanu", kazao je Lazović.

Kazao je kako BiH trebaju promjene Ustava naglasivši da je "BiH talac loših ustavnih rješenja i da nema čvrst krov jer nema čvrste temelje".

"Dodik zna da bi te promjene morale implementirati odluke u Strazburu i presudu Sejdić-Finci. Imamo izjavu Čovića da političko Sarajevo ruši BiH jer zagovara građanski princip BiH. To ne znači potjerivanje nacionalnih prava, ali građanski princip afirmira svakog čovjeka ne gledajući ko je koje etničke pripadnosti, brani njegovo dostojanstvo i to će morati što prije doći zato socijaldemokratija mora biti okupljena na jedno mjesto i Brisel je uz nju. Uvjeren sam da ćemo 2022. završiti SPD kao jedan jak politčki subjekt", rekao je.

O dokumentu koji je Milorad Dodik uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi statusa RS i Kosova, kazao je kako je to njihova igra zbog najavljenog samita u Washingtonu, da se povlači status RS da se stavi u isti koš sa Kosovom što je non sense.

"Dodik u kontinuitetu podriva institucije BiH. Mislim da bi konačno bilo vrijeme da se Tužilaštvo BiH oglasi i počne raditi svoj posao. Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma, ona je samo potpisnim čime je preuzela odgovornost za dešavanja u ratu i da se neće miješati u unturašnje stvari BiH. Amerika ga je napravila i nikakvo Dodikovo pismo neće nasekirati američku administraciju", zaključio je Lazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...