NAVALNI U NJEMAČKOJ: Borba za njegov život tek počinje…

Medicinski avion u kojem je glavni politički protivnik Kremlja Aleksej Navalni, koji je u komi nakon tvrdnji ljudi iz njegovog okruženja da je "otrovan", sletio je jutros iz sibirskog grada Omska u Njemačku, gdje će se liječiti.

  • Svijet

  • 22. Avg. 2020  22. Avg. 2020

  • 0

Avion je poletio nakon cjelodnevne borbe njegove porodice i ruskih ljekara u vezi s njegovim liječenjem u inostranstvu.

Novinari France Pressea vidjeli su kako avion polijeće iz tog grada u zapadnom Sibiru.

"Avion s Aleksejem je poletio u Berlin. Velika hvala svima na potpori. Borba za Aleksejev život i zdravlje tek počinje, očekuje nas još mnogo kušnji, ali napravljen je bar prvi korak", napisala je na Twitteru glasnogovornica Kira Jarmiš. 

Netom prije objavila je fotografiju Navalnog kojeg na nosilima unose u avion, rekavši da je uz njega supruga.

Ruska bolnica u koju je opozicioni čelnik primljen u četvrtak, odobrila je u petak njegov prijevoz u Njemačku rekavši da je njegovo zdravstveno stanje "stabilno", nakon što se isprva protivila tome, piše Index.hr.

Medicinski avion koji je unajmila njemačka nevladina organizacija sletio je u petak ujutro u zračnu luku u Omsku. Njemački ljekari su pregledali Navalnog (44) i utvrdili da je sposoban za prijevoz u Berlin, gdje će se liječiti.

Protivnik Kremlja trebao bi biti primljen u Caritasovu bolnicu u Berlinu, gdje se prije njega liječio još jedan ruski opozicionar Pjotr Verzilov, kojeg je prevezla ista nevladina organizacija "Cinema for Peace".

Navalni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, u Moskvu kad mu je pozlilo. Avion  je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru.

Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne njege, gdje je priključen na umjetna pluća. Trenutno je u komi.

Njegovo okruženje tvrdi da je bio žrtva "namjernog trovanja" te da mu je "nešto ubačeno u čaj".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...