NOVI SKANDAL TRESE NJEMAČKU AUTOINDUSTRIJU: Pokrenuta istraga protiv "Porschea"

Njemački ured za motorna vozila KBA objavio je u ponedjeljak da je pokrenuo istragu protiv "Porschea" zbog sumnje da je manipulirao benzinskim motorima kako bi krivotvorio podatke o emisiji štetnih plinova.

  • Auto

  • 24. Avg. 2020  24. Avg. 2020

  • 0

Istraga je koncentrirana na benzinske motore koje je "Porsche", "Volkswagenova" podružnica za luksuzne sportske automobile, proizvodio za europsko tržište prije 2017. godine, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik KBA.

"Porsche" je potvrdio novinski izvještaj prema kojem je obavijestio vlasti o manipulaciji nakon što je internim istragama potvrdio sumnje o nepravilnostima.

Problemi se odnose na vozila razvijena prije nekoliko godina i nema naznaka da su zabilježeni i u aktuelnoj proizvodnji, kazao je u nedjelju portparol kompanije.

""Porsche" blisko sarađuje s vlastima", dodao je.

Sedmičnik "Bild am Sonntag" obavijestio je da je istraga fokusirana na motore razvijene između 2008. i 2013., uključujući modele Panamera i 911, zbog sumnje u nezakonite izmjene hardvera i softvera koje su mogle utjecati na ispušne sisteme i na komponente motora.

Sedmičnik je, također, obavijestio da KBA traži dokaze u razgovorima s radnicima i u zapisnicima sa sastanaka i stotinama hiljada e-mailova.

Njemački tužioci odredili su prošle godine Porscheu kaznu od 535 miliona eura zbog propusta koji su mu omogućili da vara na testovima emisije štetnih plinova iz dizelskih motora. Manipulacija na benzinskim motorima još nije dokazana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...