UZORI MU BILI ZLOČINCI KARADŽIĆ I MLADIĆ: Terorista iz Christchurcha želio ubiti što više muslimana, planirao i…

Terorista koji je u Christchurchu na Novom Zelandu 15. marta prošle godine ubio 51 osobu u dvije džamije, planirao je i treći napad, otkriveno je tokom suđenja.

  • Svijet

  • 24. Avg. 2020  

  • 1

Brenton Tarrant je planirao i da zapali džamije, kako bi “prouzrokovao što više smrtnih slučajeva”. Tarrant se izjasnio krivim po 51 tački optužnice za ubistvo, 40 tački za pokušaj ubistva i jednoj optužnici za terorizam.

Tarrantu prijeti doživotni zatvor bez mogućnosti uslovne kazne, a takva kazna nikad nije izrečena na Novom Zelandu.

Tarrant je dio napada snimao i prenosio uživo putem interneta, a napade na džamije je izvršio 15. marta prošle godine. Prvo je došao do džamije Al Noor gdje je pucao na muslimane tokom džume, a potom je u džamiji u Linwoodu ubio još ljudi.

Tokom napada pustio je četničku pjesmu „Od Bihaća do Petrovca sela“ u kojoj se spominje ime ratnog zločinca Radovana Karadžića, piše SAFF.

Kasnije je procurilo da mu je jedan od uzora bio Anders Behring Brejvik (Anders Behring Breivik) koji je 2011. godine pobio 77 ljudi, te ratni zločinac Ratko Mladić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...