KRITIKOVALI GA, A DANAS TRAŽE GLASOVE ZA DODIKA: Uvrede zamijenili sporazumima i zajedničkim fotografijama…

Nekoliko do jučer žestokih političkih protivnika na predstojećim izborima pružiće jedni drugima podršku i u borbi za glasove, a sve dosadašnje kritike i nesuglasice će ostaviti po strani.

  • Mini market

  • 24. Avg. 2020  

  • 0

Iako su prošle samo četiri godine od prošlih lokalnih izbora, mnogo toga se promijenilo, bar kada su u pitanju strane na kojima su pojedini političari. Mnogi su promijenili dresove i spremni su da igraju za do juče protivničku ekipu.

BORBA ZA GRADONAČELNIKA

Biće zanimljivo gledati borbu za gradonačelnika Banjaluke, posebno zato što je protivkandidat gradonačelnika Igora Radojićića na prošlim lokalnim izborima, Dragan Čavić, sada podržao njegovu kandidaturu. Podržava ga i bivši kadar PDP, Zoran Talić, koji je poslije prošlih lokalnih izbora bio njegov najveći kritičar.

Osim u Banjaluci, do obrta je došlo i u Bijeljini. Mićo Mićić više ne „igra“ za tim SDS, a imaće i podršku SNSD, njegovog do sada najvećeg rivala.

Isto je i Doboju, kao i u Petrovu. Političare koji su do sada „vodili ratove“ jedni protiv drugih, sada možemo vidjeti na zajedničkim fotografijama kako podržavaju iste kandidate.

Profesor sociologije i politički analitičar, Drago Vuković, kaže da kada u politici nema ideologije, morala i principa onda ima svega i svačega, te da su interesi jedino “sveto pismo” u politici danas.

Kaže da su moguće neprincipijelne koalicije, interesne “ljubavne” veze i pomirenja bez obzira o kakvim sukobima se radilo.

– Neko će reći da cilj opravdava sredstvo i da demokratija podrazumijeva i takve situacije. Pa nekada ljuti protivnici mogu postati saradnici i politički istomišljenici – kaže Vuković.

On objašnjava da mnogi ljudi to sve osuđuju, ali da kada dođu izbori tih osuda nema ili ih ima vrlo malo.

– Interesi su mnogo jači od teških kvalifikacija i ličnih uvreda. Kada se sjetim kritika Vojina Mitrovića ili Čavića upućenih Dodiku, onda nema ništa što se ne može progutati i zaboraviti. Ovdje u Bijeljini najžešći kritičar Miće Mićića je bio Dragan Đurđević, ali mu to nije smetalo da mu poslije izbora bude zamjenik. Očito da se ti nesporazumi brzo zaborave zarad nekakvog ličnog i zajedničkog interesa – kaže Vuković.

Objašnjava da treba razlikovati fleksibilnost političkog ponašanja, koje je svakako podložno promjenama od ličnih uvreda i diskvalifikacija.

– Mislim da to što birači ne kažnjavaju ovakve slučajeve nije veliko iznenađenje, prije svega zbog činjenice da mi samo formalno imamo slobodno ispoljavanje volje građana. Čak mi se čini da je jedina istinska volja kod onih da ne izađu na izbore. Ovi koji izlaze najčešće imaju određene obaveze prema nekoj partiji – kaže Vuković, te dodaje da za to ne treba kriviti građane.

Zašto građani ne kažnjavaju preletače pitali smo i politikologa Stefana Ličinu. On kaže da bi bilo logično da etablirani političari budu kažnjeni od strane birača kad naprave radikalan zaokret u svom dotadašnjem političkom djelovanju, ali to kod nas nije slučaj.

–  Praksa je pokazala da takvi političari čak budu i nagrađeni, pa izlaze kao pobjednici izbora. Sjetimo se prijevremenih izbora u Doboju 2019. godine, kada je Boris Jerinić nakon radikalnog političkog zaokreta postao gradonačelnik Doboja – rekao je Ličina.

Kaže da očekuje da će se i ove lokalne izbore takva izborna praksa nastaviti i da će lokalni lideri koji su napustili stare partije ostvariti dobar lokalni rezultat.

– Upravo zbog takvih primjera, gdje političari znaju da neće biti kažnjeni, već da će nastaviti egzistirati na političkoj sceni, uprkos promjeni ne samo partije, nego i ideologije, imamo poplavu transfera, uglavnom iz opozicionih partija u vladajuće ili u nove partije koje su, po ustaljenom obrascu, bliske vladajućoj partiji – rekao je Ličina.

Zaključuje da je preletačima, kao što su do trenutka prelaska na sva zvona satanizovali vlast, a njihove kampanje bile agresivne i negativne, danas u novim stranačkim dresovima retorika jednakim intenzitetom dijametralno suprotno usmjerena na veličanje vladajuće koalicije, piše Srpskainfo.

“MNOGI ŽIVE OD POLITIKE”

Profesor Vuković kaže da je politika danas, za mnoge, pitanje svih pitanja, osnovni faktor egzistencije, te dobrog života i standarda.

– Danas je više profesionalnih političara, koji od 1995. žive od politike. Koriste se svi mehanizmi da kada uđeš u politiku tu ostaneš što duže. Nije bitno što si bio šef države ili vlade. Pristaješ da budeš poslanik, načelnik, odbornik, ambasador – objašnjava Vuković.

Kaže da mu je tu simptomatičan Vukota Govedarica, koji je bio šef kluba poslanika SDS, pa kada je izgubio izbore za predsjednika onda mu se našlo mjesto u Vijeću naroda, a sada je nosilac liste za opštinu Gacko.

– Mlad čovjek, a već politički veteran. Da je imao hrabrosti da bude kandidat za načelnika opštine, bio bi više cijenjen – kaže naš sagovornik.

Postavlja pitanje zašto u politici nemamo ljude sa ostvarenim profesionalnim identitetom i zašto poslije isteka nekog mandata ne rade svoj posao

– U dobroj mjeri zato što nemaju ni struke, ni posla. Dolazimo, dakle, na tu negativnu selekciju kadrova, koja je ključni uzrok svih problema, pa i ovih o kojima govorimo – zaključio je Vuković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...