PORUKA VUČIĆU I DODIKU IZ SAD-a I NJEMAČKE: RS je trajni dio BiH...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastat će se sutra u Beogradu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

  • Politika

  • 25. Avg. 2020  26. Avg. 2020

  • 2

Kako iz diplomatskih izvora saznajemo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sutrašnjem sastanku sa zvaničnicima iz Republike Srpske iza zatvorenih vrata razmatrat će i ratnu opciju u BiH, u svjetlu pregovora oko priznanja i rješavanja statusa Kosova. Temu razgovora potvrdio je i Obrad Kesić, šef Predstavništva RS-a u Washingtonu, koji je, govoreći o navodnim slabostima američke administracije, javno zaprijetio ratom i uključivanjem Republike Srbije u oružani sukob unutar Bosne i Hercegovine, kazavši da, u slučaju sukoba, ne bi dugo trebalo čekati na uključivanje Srbije.

Bodo Weber, njemački politički analitičar i viši saradnik Vijeća Centra za politiku demokratizacije iz Berlina, komentirao je za Vijesti.ba povezivanje RS-a s Kosovom, koje je ovih dana ponovio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On ovakvo Dodikovo ponašanje ocjenjuje kao njegovo standardno političko spinovanje te da se RS i Kosovo ni u kojem slučaju ne mogu dovoditi u vezu.

„Naravno da se ne može uporediti, zna to vrlo dobro Dodik, kao i predsjednik Vučić. Dejtonska BiH je suverena država, priznata i od strane Srbije i svojevremenih predstavnika bosanskih Srba, u kojoj nijedna poddržavna jedinica, pa tako ni Republika Srpska, nema pravo na secesiju, niti je RS država, kako Dodik stalno insistira“, kaže Weber.

Za razliku od RS-a, nastavlja Bodo Weber, Republika Kosovo je nezavisna država, čije proglašenje nezavisnosti nije predstavljalo kršenje međunarodnog prava, kako je to Međunarodni sud pravde prije deset godina razjasnio.

„To što se jedan dio međunarodne zajednice prije 13 godina odlučio da mora ići putem nezavisnosti Kosova kao jedinom preostalom rješenju statusnog spora između Srbije i Kosova, rezultat je iste one nacionalističke srpske politike kojom gospodin Dodik i njegovi saradnici dugi niz godina destabilizuju BiH iz Banje Luke, a najviše na štetu građana u RS-u. Dokumenti koje je Dodik navodno predao Vučiću da pokaže u Bijeloj kući, ako uopšte postoje, tamo neće igrati ama baš nikakvu ulogu. Ovo je više potez za domaću upotrebu“, ističe naš sagovornik.

Daniel Serwer, američki ekspert za balkanska pitanja i profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins" u Washingtonu, za Vijesti.ba kaže kako ne postoji striktna paralela između RS-a i Kosova - koje je kao federalna jedinica postojalo i u sklopu bivše Jugoslavije.

"RS je trajni dio Bosne i Hercegovine, jer je ona bila jedini način da se okonča rat. Dodik bi trebao biti zahvalan, naročito Amerikancima, jer da je rat potrajao još 10 dana, RS više ne bi ni postojala", kaže Serwer i dodaje:

„Kosovo je nezavisno, jer se odvajanjem od Jugoslavije osiguralo da neće ponovo doći do rata. Drugim riječima, ako je vaš standard mir, ishod je na oba mjesta razuman“.

Činjenicu da je Dodik predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dostavio dokumente u kojima se ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH, Serwer komentariše riječima: "Kada problem vidite u svima drugima, osim u samome sebi, možda je onda ipak do vas."

Pitali smo ga kako bi američki dužnosnici, koji će se 4. septembra u Bijeloj kući sastati s Vučićem i albanskim premijerom Avdullahom Hotijem, trebali reagovati ukoliko bi Vučić, kao što to željno iščekuje Dodik, tokom razgovora o Kosovu eventualno spomenuo RS?

„To morate pitati njih. Ali, da sam ja danas dužnosnik američke vlade, nasmijao bih mu se i rekao da je obavio svoju dužnost. A potom bih prešao na sljedeću tačku dnevnog reda. Vučić bi tada osjetio olakšanje, jer bi ga nezavisnost RS-a stavila u veoma tešku situaciju za koju nema lakog rješenja: ili priznavanje i gubitak svih mogućnosti članstva u EU, ili nepriznavanje i gubitak srpske podrške. Vučića čini sretnim da vidi kako RS onemogućuje normalno upravljanje u Bosni, a ne u Srbiji“, zaključuje Serwer u razgovoru za Vijesti.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...