SERWER RAZBJESNIO DODIKA, ODMAH MU JE ODGOVORIO: “Znaju Amerikanci dobro šta su radili u BiH i onda traže…”

Riječi Serwera su doprle i do samog Dodika, koji je nakon današnjeg sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na konferenciji za novinare iskoristio priliku da indirektno replicira Serweru.

  • Politika

  • 26. Avg. 2020  

  • 6

Milorad Dodik trebao bi biti zahvalan, naročito Amerikancima, jer da je rat potrajao još 10 dana, RS više ne bi ni postojala.

Brojni bh., ali i portali iz regiona prenijeli su ove riječi eksperta za balkanska pitanja i profesora na Univerzitetu "Johns Hopkins" u Washingtonu Daniela Serwera.

 „Ne postoji striktna paralela između RS-a i Kosova - koje je kao federalna jedinica postojalo i u sklopu bivše Jugoslavije. RS je trajni dio BiH, jer je ona bila jedini način da se okonča rat. Dodik bi trebao biti zahvalan, naročito Amerikancima, jer da je rat potrajao još 10 dana, RS više ne bi ni postojala“.

Ovako je ovaj ugledni američki analitičar, u razgovoru za portal Vijesti.ba, odgovorio na tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da međunarodna zajednica ima dvostruke aršine za RS i Kosovo.

Njegove riječi očito su doprle i do samog Dodika, koji je nakon današnjeg sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na konferenciji za novinare iskoristio priliku da indirektno replicira Serweru.

- Znaju Amerikanci dobro šta su radili u BiH. I onda traže zahvalnost za postojanje RS-a. RS je formirana 9. januara kao nezavisna država. Ušla je u građanski rat da odbrani svoju državu. Unijela je svoju samostalnost i teritorijalni integritet u ono što se zove BiH. Amerikanci to vide drugačije. Zahvalni smo što smo u jednom trenutku došli u poziciju da se uspostavi Dejtonski sporazum, ali nismo zahvalni za svo njegovo kršenje - kazao je Dodik.

Podsjetio je na činjenicu da su Kosovo priznale Sjedinjene Američke Države, kao nezavisnu, samostalnu državu.

- Priznali su i BiH veoma brzo nakon proglašenja od strane Alije Izetbegovića, pa su nakon toga shvatili da BiH kao takva ne može da funkcioniše. Priznanje BiH od strane SAD-a toga vremena je značilo inicijalnu kapislu za građanski rat u BiH - dodao je Dodik.

Inače, današnjem sastanku u Beogradu domaćin je bio Vučić, a osim premijerke Srbije Ane Brnabić, od zvaničnika RS-a, uz Dodika, prisustvovali su mu i predsjednica Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...