Ponedeljak, 23. Juli 2012 u 17:14

Policija spriječila Mitra Malića da se spali ispred zgrade Vlade RS

Obezbjeđenje ispred zgrade Vlade Republike Srpske spriječilo je danas pokušaj samospaljivanja Mitra Malića iz Prnjavora, koji sedmi dan štrajkuje glađu u banjalučkom parku "Mladen Stojanović".

Predsjednik Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić rekao je da je, uprkos odvraćanju, koje su vršili on i Malićeva supruga, Mitar Malić otišao u 13.00 časova ispred zgrade Vlade Srpske da se spali.

"Malić je izvadio bocu sa benzinom sa namjerom da se polije, ali su ga u tome spriječila dvojica pripadnika obezbjeđenja zgrade Vlade Srpske u civilu. Nakon toga stigla je policija, koja je Malića odvela u policijsku stanicu", rekao je Nišić.

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da niko iz Vlade Srpske i nadležnih vlasti nije posjetio Malića, koji je, kako tvrdi, prevaren za staru deviznu štednju.

Nišić je rekao da je Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori pozvalo Policiju Republike Srpske da hitno istraži ko stoji iza prijetnji upućenih Maliću, koji štrajkuje glađu u banjalučkom parku "Mladen Stojanović".

"Maliću je prijećeno sa skrivenog telefonskog broja i poručeno da se skloni iz parka, jeg bi ga mogla progutati noć", saopšteno je jutros iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da je sasvim legitimno pravo policije da spriječi Malića u namjeri da izvrši suicid ispred zgrade Vlade.

"Policija RS u skladu sa svojim ovlaštenjima može da preduzme mjere da spriječi da se izvrši izvršenje krivičnog djela ili suicida", istakao je Vasić.

Vasić je rekao da je policija odvela Malića u policijsku stanicu, bez obzira što nije izvršio nikakvo krivično djelo.

Vlasnik stare devizne štednje Mitar Malić iz Prnjavora je 16. jula u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" počeo štrajk glađu, jer je, kako tvrdi, prevaren za 534.360 evra.

Malić je u aprilu 2004. godine potpisao ugovor o zajmu stare devizne štednje u iznosu od 534.360 evra sa Velimirom Simićem iz Banje Luke. On se, kaže Malić, obavezao da će mu u roku od četiri godine isplatiti 90 odsto primljenih novčanih sredstava, što nije uradio.

Malić je rekao da je ugovor potpisao na nagovor službenika Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ iz Prnjavora. Taj službenik mu je, prema njegovim riječima, rekao da deviznu štednju neće dobiti nikada već da je proda ljudima koji kupuju državni kapital.

Malić ističe da je na sudove i advokate do sada potrošio više od 20.000 eura.

"Okružno tužilaštvo mi je poslalo rješenje da nema osnova za gonjenje čovjeka koji je moj novac prodao ili dao drugima na raspolaganje, tako da ja više nemam nikakve šanse i morao sam se odlučiti na ovakav korak", rekao je ranije Malić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

DODAJ KOMENTAR PRIKAŽI KOMENTARE { 0 }
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Novi broj
 • U novom broju SB čitajte:

 • GODIŠNJICA FEBRUARSKIH DEMONSTRACIJA : HOĆE LI GRAĐANI PONOVO IZAĆI NA ULICE?

  PROTESTI BEZ ADRESE: Kome će demonstranti ispostaviti zahtjeve - vlasti koja odlazi ili vlasti koja još nije ni formirana!?
 • SKANDAL NEDJELJE

  Lagumdžija po svaku cijenu nastoji blokirati uspostavu nove vlasti!
 • MOSTARSKA „VRANICA“ : PETNAEST GODINA JEDNOG SUDSKOG PROCESA

  (ČETVRTI) CORPUS DELICTI : TAJNI SVJEDOCI ZLOČINA U „VRANICI“
 • DODIKOV PROGON NEISTOMIŠLJENIKA : INTERNET RESTRIKCIJE U RS-u

  BLOŽE, PRAVDE! : U RS-U ĆE SE KAŽNJAVATI SVI KOJI PREKO FACEBOOKA POZIVAJU NA PROTESTE I BUNT
 • OPERACIJA „DRUKER“ : ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA

  PRAVOSUĐE I KRIMINAL : TANKA JE GRANICA ŠTO SPAJA I RAZDVAJA
 • Više...

Mine 2014