SJEĆANJE NA NEZAMISLIV MASAKR CRNOGORSKIH ČETNIKA: Prvi pohod na jamu Čavkarica; Bošnjaci Hercegovine ne zaboravljaju 1.600 nedužno ubijenih...

Namjera organizatora Koordinacije bošnjačkih udruženja iz Mostara je da se polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim programom oda počast za približno 1.600 žrtava sa šireg prostora bilećkih Rudina i Dabra, koje su u periodu od 29. augusta do 3. septembra 1941. godine ubili crnogorski četnici i njihovi domaći saradnici.

  • Jeste li znali

  • 29. Avg. 2020  29. Avg. 2020

  • 0

Pohod do jame Čavkarice, prvi put organizovan nakon 79 godina, krenuo je jutros u 9 sati iz Stoca, ispred Careve džamije. Koloni se pridružio i zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH, Stočanin Amer Obradović, koji je i sam bio logoraš u posljednjem ratu u svom gradu. 

Namjera organizatora Koordinacije bošnjačkih udruženja iz Mostara je da se polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim programom oda počast za približno 1.600 žrtava sa šireg prostora bilećkih Rudina i Dabra, koje su u periodu od 29. augusta do 3. septembra 1941. godine ubili crnogorski četnici i njihovi domaći saradnici.

U proteklom periodu, ova koordinacija mapirala je staze do lokaliteta jame Čavkarice i utvrdila tačne koordinate mjesta zločina.

Nakon mapiranja trase puta, Koordinacija je zatražila odobrenje za obilježavanje godišnjice od MUP-a RS-a, PS Bileća, te, nakon što je dobila odobrenje, izvršila neophodne pripreme radi što kvalitetnije organizacije obilježavanja današnje godišnjice. 

Jedan od organizatora, publicista i novinar Tahir Pervan, koji se već 30 godina bavi i istražuje ovu temu, danas je izjavio: 

“Naše današnje okupljanje na jami Čavkarici ima samo jedan cilj, a to je da sa ovog svetog muslimanskog mjesta pošaljemo poruku našim političkim i vjerskim liderima u Mostaru i Sarajevu da nismo zaboravili naših 1.600 nevino stradalih žrtava i da ih nećemo zaboraviti nikada. 

Preklinjemo vas danas, pomozite nam da njihove duše konačno pronađu smiraj i odu tamo gdje, inače, treba da idu duše šehida. 

Podignimo im spomen-obilježje i otklanjajmo im dženazu. 

Kao čovjek koji je trideset godina istraživao zločin na Čavkarici, obradio ga i dokumentovao novinarski, publicistički, literarno i likovno, mogu da shvatim zašto su komunističke vlasti skrivale ovaj zločin punih 50 godina, ali ne mogu da shvatim zašto ga današnje vlasti nastavljaju skrivati još novih 30 godina.

Nerazumna mi je i ponižavajuća nedavna, usputna, posjeta muftije mostarskog ovom stratištu koju je učinio zajedno s episkopom Dimitrijem, gdje su istog dana posjetili i Korićku jamu, u kojoj su stradali srpski civili, mjesec dana prije Čavkarice.

Za razliku od episkopa koji je imao debelih razloga da oda poštu žrtvama Čavkarice, naš muftija nije imao nikakav razlog izvinjavati se žrtvama Korićke jame, jer zločin na Koritima nisu počinili Bošnjaci bilećkih Rudina nego ustaške postrojbe zloglasnog Francetića.

Bilo bi uredu da se muftija poklonio žrtvama Korićke jame nekom drugom prigodom, a ne prigodom obilježavanja 79. godišnjice jame Čavkarica”, izjavio je Tahir Pervan.

(NAP) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...