Trilogija o Draži Mihailoviću

Ravna gora će biti prvi dio dramske trilogije "1941-1945", najavili su producenti projekta

  • Svijet

  • 24. Jul. 2012  

Snimanje televizijske serije "Ravna Gora" scenariste i reditelja Radoša Bajića počelo je danas na pruzi Šarganska osmica, a emitovanje je u planu za kraj 2013. godine.

To će biti prvi dio dramske trilogije "1941-1945", najavili su producenti projekta koji se realizuje u saradnji Radio televizije Srbije i Kontrast studija.

Bajić je izjavio da je "na početku snimanja prvih kadrova velikog, društveno odgovornog i produkcijiski veoma komplikovanog projekta svestan ogromne odgovornosti".

On je precizirao da "serija obrađuje najosetljiviji period tragične srpske istorije i građanski međusrpski rat u periodu 1941-1945. godine.
"Odlučio sam da, sa najvećim pijetetom prema ogromnim žrtvama bratoubilaštva, ma sa koje strane one bile, ispričam primarno priču o srpskom narodu koji trpi posledice tragičnih istorijskih podela. Ne želimo da se opredeljujemo niti da presuđujemo - ispričaćemo priču u kojoj smo svi izgubili... Ne ponovila se", istakao je Bajić.

On je dodao da ova serija nije dokumentarna te-ve feljtonistika koja ima za cilj da se bavi istorijskim činjenicama, da ih senzacionalistički otkriva i saopštava nove istine.
"Ravna Gora", prema njegovim riječima, "prevashodno je igrani program rađen na osnovu istorijskih događaja, koji će u značajnoj meri progovoriti o nečemu što je do skora bilo nezamislivo, pored partizanskog i o ravnogorskom pokretu, pored Josipa Broza i o velikomučeniku pukovniku Mihajloviću...".

Serijal "Ravna Gora" imaće 15 jednočasovnih epizoda, a prvih osam biće snimano do decembra na lokalitetima Tare, sliva Drine, Gledićkih planina, Rudnika, Šumadije, Srema, u Kragujevcu i okolini, u Beogradu, Zemunu i na području Đerdapa i Timočke krajine.

Preostalih sedam epizoda uslijediće na proljeće 2013., a emitovanje će premijerno početi krajem novembra iste godine, na prvom programu RTS-a.

Cijela trilogija govori o dešavanjima u Srbiji u periodu Drugog svetskog rata, a prvi ciklus "Ravna Gora" bavi događajima u proleće 1941. godine.

Prema scenariju, u središtu je narod, a od istorijskih ličnosti protagonisti su Dušan Simović, Bora Mirković, Slobodan Jovanović, Kralj Petar II, pukovnik Dragoljub Mihajlović, Josip Broz Tito, Milan Nedić, Kosta Pećanac, Krcun, Ranković, Ivan Ribar...

U seriji će igrati više od 200 glumaca, među kojima su Nebojša Glogovac (Mihajlović), Dragan Bjelogrlić (Tito), Lazar Ristovski, Radko Polič, Rale Milenković, Milorad Mandić, Mirko Babić, Boda Ninković, Nenad Jezdić, Petre Arsovski, Nenad Okanović, Olga Odanović, Ljiljana Stjepanović, Jelena Ivanišević...

Direktor fotografije je Predrag Jočić, kostimograf Vesna Teodosić, scenograf Dragan Mićanović, masker Dušica Vuksanović, izvršni producent je Jelena Bajić Jočić, a direktor serije Nedeljko Bajić.

trenutak ...