NJEMAČKI PARLAMENT NA UDARU DESNIČARA: Merkel osudila „sramotne slike“ incidenta u Reichstagu

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je danas „sramotne slike“ pokušaja demonstranata koji se protive nošenju maski, da uđu u zgradu Reichstaga kao „zloupotrebu prava na okupljanje“.

  • Svijet

  • 31. Avg. 2020  31. Avg. 2020

  • 0

„Ovog vikenda imali smo primjer kako se sloboda okupljanja može zloupotrijebiti“, rekao je novinarima portparol vlade Steffen Seibert.

Pravo na mirno okupljanje jeste, kako je dodao, „veoma dragocjeno bogatstvo čak i u vrijeme pandemije“ koronavirusa.

„Međutim, to pravo je ovog vikenda ismijano“, izrazio je Seibert, koji je govorio „u ime vlade i kancelarke“ Angele Merkel.

Nekoliko stotina demonstranata probilo je u subotu ograde postavljene ispred Reichstaga, sjedišta njemačkog parlamenta. Oni su na vremije spriječeni da uđu u zgradu nakon što je policija intervenisala i privela nekoliko osoba.

Te slike su izazvale šok u njemačkoj javnosti.

„Rezultat su sramne, neprihvatljive slike“ pokušaja „antidemokrata“ da upadnu u zgradu Reichstaga, rekao je Seibert.

On je u ime vlade i kancelarkino ime zahvalio trojici policajaca koji su „branili ulaz u parlament“.

Reichstag, gdje se održavaju plenarne sjednice parlamenta, predstavlja snažan simbol u Njemačkoj. Nacisti su 1933. godine u Kristalnoj noći zapalili zgradu parlamenta.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier ocijenio je da je „nasilje ekstremne desnice tokom subotnjih demonstracija u Berlinu sa pravom uplašilo i ogorčilo mnoge ljude“.

„Nećemo tolerisati takve ispade. Desničarski ekstremizam je duboko ukorijenjen u našem društvu. To je ozbiljna opasnost“, upozorio je Steinmeier danas prilikom prijema policajaca koji su u subotu bili zaduženi za održavanje reda.

Znak pogoršanja političke klime u zemlji u vezi sa protivljenjem nošenju maski jeste i napad na ministra zdravlja Jensa Spahna, koga su ljudi izvrijeđali za vikend u Bergisch-Gladbachu.

„Međusobno razgovarati je demokratija. Ne urlanje i vrijeđanje. Mala grupa može biti bučna, ali velika većina građana se drži zajedno i pomaže uprkos teškoćama krize“, odgovorio je na Twitteru ministar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...