SONJA BISERKO OTVORENO: Rezultati izbora su doživljeni kao pobjeda, prije svega Srpske pravoslavne crkve

Beograd je uradio sve da skine Mila Đukanovića.

  • Regija

  • 31. Avg. 2020  31. Avg. 2020

  • 0

Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba komentira rezultate netom završenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori te se osvrće na njihove moguće implikacije u toj zemlji i regionu. Otvoreno govori i o ulozi Aleksandra Vučića, Srpske pravoslavne crkve, ali i Rusije.

Kako vidite rezultate netom završenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori?

- Treba imati na umu da je ofanziva koja je vođena iz Srbije, očigledno i uz potporu Rusije, bila toliko agresivna, toliko nepredvidiva i da je u Crnu Goru ušao ogroman novac. Oko 2.000 sveštenih lica je radilo na terenu.

Beograd je uradio sve da skine Mila Đukanovića! Ne zato što je on toliko dugo na vlasti, jer im ne smetaju ni Milorad Dodik, ni Vladimir Putin, ne smeta im, naravno, ni Vučić, već im smeta orijentacija Crne Gore. A to su njezina nezavisnost, njezino članstvo u NATO-u i njezino brzo priključivanje Evropskoj uniji.

Šta bi mogao biti konačan ishod ovih izbora?

- Još ne znamo šta će biti krajnji rezultat, jer je u toku puno pregovaranja, puno dogovaranja, kakva će uopšte vlada biti.

Ključ je u tome da, ko god bude u vlasti, a nadam se da to neće biti Demokratski front, da neće odustati i osujetiti tekovine koje vlast Mila Đukanovića ostavlja iza sebe. To su nezavisnost, članstvo u NATO-u i EU. To je sada dio umješnosti i mudrosti, prije svega onih koji su glasali protiv Đukanovića, a ne protiv Crne Gore, jer jedan dio opozicije je i taj.

Vrlo je važno da oni sagledaju važnost svoje odluke kojoj strani će se okrenuti u periodu pred nama.

Osim toga, treba imati u vidu zrelost i državničke sposobnosti Mila Đukanovića. On je uvijek pod velikim pritiscima, od 1997. godine pa nadalje. Uvijek uz velike drame, velike intervencije sa strane, prije svega iz Beograda. Mislim da on može da "hendluje" tu tranziciju. Bilo da će on dobiti mandat da napravi novu vladu, ekspertsku ili kavu god. Treba ovdje imati na umu i strane aktere.

Pobjeda Crkve

Na koga mislite?

- Ruski akter ove godine nije bio očigledan, toliko vidljiv. Vjerovatno su bili poučeni iskustvom iz 2016. godine. Ali, treba imati na umu i članice NATO-a i EU koji sigurno ne žele da vide na vlasti proruske partije, odnosno DF, te da će, vjerovatno, u tom kombinovanju narednih sedmica i mjeseci izvući neku proevropsku opciju.

U svakom slučaju, Crna Gora ulazi u jednu fazu koja će imati razne izazove, ali je vrlo važno da opstane.

Rušenje Crne Gore znači novu duboku krizu na cijelom Balkanu, ne samo u Crnoj Gori. Ovakvi rezultati, rezultati prema kojima bi proruska, prosrpska linija formirala vladu, to je vjetar u leđa srpskim nacionalistima i njihovim aspiracijama, ne samo u Crnoj Gori već i u Bosni i Hercegovini. Prošle nedjelje u časopisu "Pečat" jedan od saradnika je napisao da je "izlaz na more naš prioritet za budućnost".

Od toga neće lako odustati. Treba biti pripremljen za to. Ne samo akteri u regionu, nego i zapadni akteri s obzirom na to da su se sve vlasti u regionu deklarativno orijentirale ka EU i NATO-u.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...