ERDOGAN ŽESTOKO ODGOVARA: “Turska neće dopustiti piratstvo i razbojništvo u mediteranskom i egejskom regionu”

Predsjednik Turske rekao je u ponedjeljak da Ankara neće tolerisati nezakonite akcije u egejskom i mediteranskom regionu.

  • Svijet

  • 31. Avg. 2020  31. Avg. 2020

  • 0

- Turska neće dopustiti piratstvo i razbojništvo u mediteranskim i egejskim regijama – istaknuo je Recep Tayyip Erdogan u sjevernoj turskoj provinciji Giresun, gdje je govorio na događaju kojim je obilježen početak ribolovne sezone, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je, također, rekao da se Turska neće ograničiti na svoje obale, jer je to zemlja s najdužom obalom u mediteranskoj regiji.

Turski namjenski brod za seizmička istraživanja “Oruc Reis“ vrši aktivnosti u istočnom Mediteranu, o čemu su posredstvom Navtex sistema obaviješteni svi relevantni faktori u toj mediteranskoj regiji kod Kipra. Brod “Oruc Reis“, kao i brodovi “Ataman“ i “Cengiz Han“ u njegovoj pratnji, vrše hidrokarbonska istraživanja do 1. septembra.

Turska je zemlja s najdužom obalom na Sredozemnom moru i odlučna je u zaštiti svojih prava na istočnom Mediteranu. Grčka, koja osporava prava Turske u Sredozemnom moru, ranije je poslala Navtex poruku u kojoj je najavila četverodnevnu vježbu zračnih i pomorskih snaga na istoku Mediterana.

Turska je oštro osudila taj potez grčkih vlasti i upozorila zvaničnu Atinu da neće dozvoliti ugrožavanje njenih prava. Turska je, također, poručila da je spremna na pregovore i pravedno rješenje u regiji, ali da neće dozvoliti nikakva nametanja niti ugrožavanje njenih interesa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...