ZNA SE - HDZ: Kako se dijelio novac za bolji život u lokalnim zajednicama: Od 58, čak 53 miliona za crkve!

U četiri godine otkad je hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pokrenulo Program ulaganja u zajednicu, Hrvatska je za taj program izdvojila ukupno 58 miliona budžetskih kuna.

  • Regija

  • 01. Sep. 2020  01. Sep. 2020

  • 0

Svrha tog programa, pokrenutog u mandatu bivše ministrice Gabrijele Žalac, predstavljena je kao ulaganje u popravak, obnovu, dogradnju i modernizaciju obrazovnih, zdravstvenih, predškolskih i kulturnih institucija, pa i vjerskih objekata, a sve kako bi se podigla kvaliteta života ljudi u određenim lokalnim zajednicama kojima je to najpotrebnije.

Međutim, u četiri godine postojanja tog programa, od 58 miliona kuna utrošenih u njega, čak 53,2 miliona kuna Ministarstvo regionalnog razvoja Hrvatske dodijelilo je crkvama, pretežno katoličkim župama, a samo 4,8 miliona kuna svim ostalim korisnicima koji su se javljali na natječaje za sredstva iz tog programa za sanaciju i obnovu škola, vrtića, bolnica za rehabilitaciju djece i općih bolnica, popravke na zgradama kazališta ili pučkih učilišta, kojima bi taj novac primarno trebao biti namijenjen.

U 2017. godini, u kojoj je taj program pokrenut, za njega je Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo sedam miliona kuna, da bi već u prvoj godini veliku većinu tog iznosa - 6,7 miliona kuna - dodijelilo crkvama, a samo 300.000 kuna ostalim sudionicima natječaja, piše Jutarnji list.

U 2018. isto je Ministarstvo za taj program osiguralo 11 miliona kuna i sve do posljednje lipe dodijelilo crkvama, od čega je 10,7 miliona kuna dodijeljeno Katoličkoj, a po 150.000 kuna Evangeličkoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U 2019. za Program ulaganja u zajednicu Ministarstvo regionalnog razvoja izdvojilo je 20 miliona kuna, od čega je čak 17,5 miliona dodijeljeno vjerskim institucijama, uglavnom katoličkim, a samo 2,5 miliona kuna za sanaciju i modernizaciju škola, bolnica ili vrtića. Ove je godine Ministarstvo za taj program osiguralo također 20 miliona kuna, od čega je 18 miliona dodijeljeno crkvama dok su svjetovni sudionici natječaja - poneka škola, vrtić ili Kazalište Marina Držića koji su se uspjeli probiti na natječaju - zajedno dobili oko dva miliona kuna.

Odluke o dodjeli većine novca iz tog programa crkvama tokom 2017. i 2018. donijela je tadašnja ministrica Gabrijela Žalac, a o raspodjeli sredstava u 2019. i 2020. odlučio je bivši ministar, sadašnji saborski zastupnik, Marko Pavić. Unutar

Drugim ustanovama samo 4,8 miliona

- Od 2017. do 2020. utrošeno 58 miliona kuna za Programa ulaganja u zajednicu, od čega je crkvi dodijeljeno 53,2 miliona, a obrazovnim i drugim institucijama 4,8 miliona.

- U 2017. za Program osigurano 7 miliona kuna, od čega je 6,7 miliona dodijeljeno crkvi.

- U 2018. za Program osigurano 11 miliona kuna, sve dodijeljeno crkvi.

- U 2019. za Program osigurano 20 miliona kuna, 17,5 miliona dodijeljeno crkvi.

- U 2020. za Program osigurano 20 milijuna kuna, 18 miliona dodijeljeno crkvi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...