MILIONSKI GUBICI TURKISH AIRLINESA: Turski gigant povlači radikalan potez kako bi izbjegao otpuštanje radnika…

"Dogovor je postignut pod uvjetom da kompanija provjerava svoje finansijsko stanje svakih šest mjeseci do kraja sljedeće godine. Nijedan zaposlenik neće biti otpušten", rekao je sindikalni zvaničnik za Reuters.

  • Ekonomija

  • 02. Sep. 2020  02. Sep. 2020

  • 0

"Turkish Airlines" značajno će smanjiti plate svojim uposlenicima, uključujući kabinsko i zemaljsko osoblje, ali će izbjeći otpuštanja. To je dio dogovora postignutog sa sindikatom koji dolazi u vrijeme dok se kompanija nastoji oporaviti od negativnog utjecaja pandemije koronavirusa, rekao je u ponedjeljak predstavnik sindikata. To su kasnije kratko potvrdili i iz turskog avioprijevoznika.

Kompanija će smanjiti plate pilota za 50 posto, kabinskog osoblja za 35 posto i plate ostalog osoblja za 30 posto, kazali su iz sindikata "Hava-Iş", koji predstavlja gotovo 75 posto od skoro 30.000 radnika aviokompanije. Smanjenje plata ostat će na snazi do kraja 2021. godine, piše turski "Daily Sabah".

"Dogovor je postignut pod uvjetom da kompanija provjerava svoje finansijsko stanje svakih šest mjeseci do kraja sljedeće godine. Nijedan zaposlenik neće biti otpušten", rekao je sindikalni zvaničnik za Reuters.

Turska je od februara počela postepeno ograničavati međunarodne i domaće letove nakon što se koronavirus počeo širiti svijetom. "Turkish Airlines" je u aprilu i maju obustavio svoje domaće i međunarodne letove zbog pandemije, a postepeno su ponovo pokrenuti od juna.

Prihod kompanije u drugom tromjesečju 2020. iznosio je 6,18 milijardi turskih lira (843 miliona američkih dolara), što je, otprilike, trećina od 18,67 milijardi turskih lira zarađenih u istom periodu prošle godine.

Aviogigant je u istom tromjesečju zabilježio neto gubitak od 2,23 milijarde turskih lira,, u odnosu na dobit od 133 miliona TL u prethodnoj godini. Broj putnika smanjio se za 61 posto u periodu od januara do jula u odnosu na godinu ranije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...