PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA: Republici Srpskoj samo 15 posto iz budžetske rezerve, za sve krive Šarovića, Mektića i Crnatka…

Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava budžetske rezerve budžeta BiH za 2019. godinu otkriva da je od ukupnog iznosa u visini od 1.800.000 KM u Republiku Srpsku usmjereno samo 230.000 KM ili manje od 15 posto.

  • Politika

  • 03. Sep. 2020  03. Sep. 2020

  • 0

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać kaže da ti podaci najslikovitije opisuju način na koji su radili ministri iz SDS-a i PDP-a u prethodnom sazivu Vijeća ministara. Ona kaže da „informacija otkriva i razloge njihovog petogodišnjeg nelegitimnog opstanka u vlasti na nivou BiH, koji se, kako kaže, svode na djelovanje u ličnom, uskostranačkom i interesu partnera iz FBiH, a ne u interesu Republike Srpske i njenih građana“.

- Nevjerovatno je na šta su Šarović, Crnadak i Mektić pristajali i za šta su glasali. Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, na čijem je čelu bio Šarović u prošloj godini, iz budžetske rezerve je podijeljeno ukupno 450.000 KM, ali od toga je samo 230.000 završilo u RS-u. Od toga je sa 80.000 KM finansiran vodovod u opštini Istočni Stari Grad, 40.000 KM dodijeljeno je Opštini Lopare, a 110.000 KM Opštini Sokolac, i to bez jasnih naznaka za šta će novac u te dvije opštine biti potrošen. Upadljivo je da je riječ isključivo o opštinama u kojima je na vlasti SDS - kaže Novaković-Bursać.

Prema Šarovićevom prijedlogu, nastavlja ona, najvredniji projekt, u visini od 120.000 KM, je vodovod u federalnoj opštini Pale-Prača, ističući da je sa 100.000 KM finansirano održavanje Sajma turizma u Mostaru.

- Potrebno je pomoći održavanje Sajma turizma u Mostaru, ali nije primjereno finansirati tu manifestaciju, a istovremeno ne dati ni marku za razvoj turizma na Jahorini, koja se Šaroviću nalazi pred nosom - smatra Novaković-Bursać.

Prema njenim riječima, još je gora situacija kada se pogleda kako su ostala ministarstva, uz saglasnost Šarovića kao zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ostalih srpskih ministara, trošila budžetsku rezervu. Ona pita Šarovića i Crnatka da li je moguće da u Republici Srpskoj ne postoji nijedna kulturna i vjerska ustanova, nijedan sportista ili sportski kolektiv, nijedno udruženje privrednika ili poljoprivrednika, nijedna dobrotvorna ili nevladina organizacija koju je bilo potrebno podržati sredstvima budžetske rezerve.

- Cijela ta kritika me podsjeća na priču kada policija zaustavi čovjeka i kaže mu da mu ne radi žmigavac, a on izađe i vidi da mu fali prikolica. Iz SNSD-a bi trebalo da odgovore gdje su milioni maraka nestali propadanjem banaka i koje su potrošili razni “karganovići” i “vučetići” - kaže Crnadak.

Snježana Novaković-Bursać pita kako je moguće da 600.000 KM budžetske rezerve preko Ministarstva civilnih poslova BiH završi u FBiH, a nijedna marka u Republici Srpskoj.

- Moguće je samo kada pozicije SDS-a i PDP-a u zajedničkim institucijama zavise od volje SDA, a ne od građana Republike Srpske - kazala je ona.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...