I PREMIJER KOSOVA SE OBRATIO MEDIJIMA: "Sporazumi sa Srbijom vrijede više od jedne milijarde eura i biće realizovani za godinu"

Potpisani sporazum o ekonomskim odnosima veliki je korak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, izjavio je premijer Kosova Avdullah Hoti na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja anadolu Agency (AA).

  • Regija

  • 04. Sep. 2020  04. Sep. 2020

  • 0

Hoti je ocijenio da je potpisani sporazum istorijski u smislu važnosti kao korak ka konačnom sporazumu dvije države i ka recipročnom priznanju.

Navodeći glavne elemente potpisanog sporazuma Hoti je kazao da je to projekat o autoputu i željeznici Priština-Merdare, velika finasijska podrška malim i srednjim preduzećima, te investiranje u energetiku, donošenjem gasa i izgradnjom termocentralne na gas i gasne mreže.

“Svi ovi sporazumi vrijede više od jedne milijarde eura i imamo obećanje predsjednika Trumpa i njegove administracije da će sve ovo biti realizovano za godinu dana”, kazao je Hoti.

Istakao je da je dogovoreno i recipročno priznanje između Kosova i Izraela i uspostavljanje diplomatskih odnosa.

“Upravo sam pričao telefonom sa premijerom Netanyahuom u prisustvu predsjednika Trumpa kome sam zahvalio na spremnosti da priznaju Kosovo”, kazao je Hoti.

Premijer je ocijenio da je to jako važna vijest priznanje Izraela, jer gotovo tri godine nije bilo priznanja i jako je važna podrška SAD Kosovu u pravcu priznanja i učlanjenja u međunarodne organizacije.

Dogovoreno je da Kosovo na godinu dana pauzira učlanjenje u međunarodnim organizacijama, a Srbija da na godinu dana stopira lobiranje protiv učlanjenja Kosova i povlačenja priznanja.

Hoti je dalje kazao da je dogovorena funkcionalizacija zajedničkog upravljanja graničnim prelazom Merdare, uspostavljanjem zajedničke kontrole sa osobljem Kosova i Srbije, formiranje mini šengen zone u kojoj će pored Kosova i Srbije biti i Albanija i Skeverna Makedonija, potom priznanje diploma i ceritifaka dve države.

“Složili smo da se uradi studija fizibiliteta o jezeru Gazivode, kako će se koristi voda tog jezera u budućnosti, kao izvor vode i energije”, kazao je Hoti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...