VANREDNA SJEDNICA GLAVNOG ODBORA: Đukanovićev DPS priznaje poraz, podržali bi bezuvjetno...

Demokratska partija socijalista spremna je da bezuvjetno podrži svaku vladu koja će nastaviti da razvija ključne vrijednosti i ostvaruje nacionalne interese Crne Gore, zaključeno je sinoć na sjednici Glavnog odbora.

  • Regija

  • 05. Sep. 2020  05. Sep. 2020

  • 0

Na sjednici su razmatrani rezultati izbora i ocijenjeno je da je DPS i dalje uvjerljivo najjača politička snaga u Crnoj Gori.

„Međutim, polazeći od okolnosti da ne možemo formirati poslaničku većinu, a time i novu vladu s dosadašnjim koalicionim partnerima, izborni rezultat predstavlja neuspjeh. Uprkos tome, naša partija i svi pojedinci koji su učestvovali u kreiranju državne politike u prethodnim decenijama, mogu biti ponosni na ono što su ključne vrijednosti koje smo ostvarili: izgradnja građanske države i multietničkog demokratskog društva, poštovanje antifašističkih tekovina i trasiranje evropskog puta zemlje. Kao vodeća državotvorna partija, Demokratska partija socijalista je spremna da bezuslovno podrži svaku vladu koja će nastaviti da razvija ove vrijednosti i ostvaruje nacionalne interese Crne Gore“, navedeno je u saopćenju.

Demokratska partija socijalista je na izborima sama osvojila 30 mandata, a s tradicionalnim koalicionim partnerima 38, što nije dovoljno za formiranje vlade. Koaliciji “Za budućnost Crne Gore” pripalo je 27 mandata, savezu „Mir je naša nacija“ 10, a koaliciji „Crno na bijelo“ četiri mandata. Ova tri opoziciona bloka zajedno imaju većinu od 41 mandata.

Na sjednici Glavnog odbora, kojom je predsjedavao predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović, konstatovano je da svi u Crnoj Gori imaju razloga za zadovoljstvo zbog demokratske atmosfere u kojoj je protekao izborni dan i da je DPS „pokazao zavidan nivo političke kulture svojim odnosom prema izbornim rezultatima, što se prvi put dešava u toj zemlji“.

Zaključeno je, također, da se naredne sedmice počne s detaljnom analizom izbornih rezultata u svim opštinskim organizacijama, od nivoa mjesnih odbora, koju će razmotriti nadležni organi partije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...