ZLOGLASNI NARKOBOS ZAPREPASTIO SVE: El Chapo se žalio na doživotnu kaznu, razlozi su nevjerovatni…

Meksički narkobos Joaquin Guzman (63), poznatiji kao "El Chapo" podnio je žalbu na doživotnu kaznu koja mu je izrečena prije godinu dana, tvrdeći kako je suđenje bilo nepravedno, objavio je AP.

  • Šareni svijet

  • 06. Sep. 2020  

  • 0

U žalbi podnesenoj Apelacijskom sudu u New Yorku tvrdi se kako je sudac donio odluke kojima je poroti omogućilo slušanje pogrešnih dokaze na suđenju Guzmanu. 

U žalbi se navodi i kako je jedan od Guzmanovih odvjetnika imao sukob interesa, da su porotnici kršili naredbu da ne čitaju vijesti i objave na društvenim mrežama o El Chapu i suđenju, kao i da su njegova prava na četvrti, peti i šesti amandman povrijeđena korištenjem samice i drugih pretjeranih sigurnosnih postupaka koji su predstavljali "kažnjavanje bez suđenja". 

Zahtijeva se i da sud odredi drugog suca koji će razmotriti žalbu i ispitati optužbe da je vlada nepravilno vodila slučaj.

Bivši čelnik moćnog meksičkog kartela Sinaloa, osuđen je 2019. godine na doživotni zatvor plus 30 godina dodatne zatvorske kazne, a naloženo mu je i platiti čak 12.6 milijardi dolara naknade.

El Chapo je osuđen za zločine koji se protežu na četvrt stoljeća, uključujući trgovinu stotinama tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, kao i za sudjelovanje u više krvavih zavjera kao jedan od vođa zloglasnog narko kartela.

Smatran je najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a kartel Sinalou vodio je s Ismaelom Zambadom zvanim El Mayo od 1989. do 2014.

Dva puta je bježao iz zatvora u Meksiku, prvi put 2001. iz zatvora Puente Grande u Jaliscu skrivajući se u kolicima za rublje, a drugi put 2015. godine iz zatvora u gradu Altaplano pobjegavši kroz tunel dug kilometar.

Meksički marinci zarobili su Guzmana šest mjeseci kasnije, u januaru 2016., a on je izručen Sjedinjenim Državama 2017. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...