BOLNICE ČEKAJU, MILIONI POTROŠENI: Niko iz BiH ne želi servisirati respiratore “Srebrene maline”, FUCZ će tražiti ponuđača u...

Firma iz Niša mogla bi, potencijalno, biti zadužena za ove poslove.

  • Društvo

  • 07. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 0

Rok za dostavljanje ponuda na tender za zakonsku verifikaciju respiratora koje je "Srebrena malina" kupila i njihovo instaliranje, servisiranje i puštanje u rad je istekao. U dva lota prijavio se samo jedan ponuđač, što znači da jedno od ovo dvoje za sada niko ne želi da radi.

Ponuda za zakonsku verifikaciju respiratora stigla je od firme "Verlab" d.o.o. Sarajevo, koja je ponudila svoje usluge za 34.300 KM bez PDV-a, što je manje od procijenjene vrijednosti ugovora. Za ovaj lot to je bila jedina ponuda.

Kada je riječ o transportu, instalaciji, servisu prilikom puštanja u rad, puštanju u rad i obuci osoblja za rad na respiratorima ACM812A, nijedna firma iz Bosne i Hercegovine nije poslala svoju ponudu. Razlog tome može biti afera o nabavci upravo tih respiratora.

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović rekao je da, prema njegovom saznanju, u BiH i ne postoji firma koja je ovlaštena za ove poslove, ali da je to bilo moguće izvesti da je neka firma iz BiH htjela sarađivati s jednom firmom iz Srbije, koja je ovlaštena.

Upravo ta firma iz Niša bi, potencijalno, mogla biti zadužena za ove poslove. S obzirom na to da kroz tendersku proceduru nije stigla nijedna ponuda za servisiranje i puštanje u rad respiratora, FUCZ će ići u pregovarački postupak s firmama izvan Bosne i Hercegovine. U opticaju su i one iz Evropske unije, piše Klix.

"U ovom trenutku znamo da u Srbiji ima jedna firma koja je ovlaštena za servisiranje ovih respiratora, upućen je i dopis proizvođaču da nas obavijesti o ostalim, sličnim firmama u EU. Prema našim saznanjima, ovi uređaji su se prodavali u Španiji, Francuskoj i Italiji, u tim zemljama sigurno ima ovlaštenih kompanija", rekao je Kadribegović.

Sumnjivost nabavke ovih 100 respiratora i istraga u Tužilaštvu sigurno su doprinijeli tome da ponudu za verifikovanje dostavi samo jedna firma, a za servisiranje nijedna. S druge strane, interes i potrebu za ovim respiratorima su iskazale sve zdravstvene ustanove iz svih kantona u FBiH koje više od tri mjeseca čekaju raspodjelu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...