USKORO SASTANAK IZETBEGOVIĆA I ČOVIĆA: HDZ strahuje od gubitka Doma naroda FBiH

Zbog Izbornog zakona BiH, HDZ BiH opstruira formiranje nove Vlade FBiH, ali i imenovanja kadrova na državnom nivou, čime znatno umanjuje šanse za postizanje kompromisnog dogovora.

  • Politika

  • 08. Sep. 2020  08. Sep. 2020

  • 6

Nešto više od tri i po mjeseca preostalo je do isteka roka za postizanje dogovora oko izmjena izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

Taj rok je, podsjetit ćemo, utvrđen Sporazumom koji su 17. juna u Mostaru potpisali predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Upravo bi se Izetbegović i Čović trebali sastati naredne sedmice, tačnije 16. septembra, a na tom sastanku bi se, kako je najavio predsjednik HDZ-a BiH, trebala definirati strategija i dinamika pregovora kako bi se konačni prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva naredne godine našao u parlamentarnoj proceduri.

U HDZ-u BiH i njenoj nevladinoj organizaciji Hrvatski narodni sabor (HNS) optimistični su da će ti pregovori uroditi plodom.

- Pouzdanje da će te izmjene Izbornog zakona biti urađene daju nam svjedoci Dejtona i sporazuma iz Mostara, a to su relevantni međunarodni faktori, uključujući SAD i naše partnere u Evropskoj uniji – izjavio je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

U Sporazumu se navodi da će se kroz izmjene i dopune Izbornog zakona osigurati legitiman izbor i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim nivoima, što je formulacija na kojoj insistira HDZ BiH, ali se, također, navodi da će se osigurati aktivno i pasivno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji BiH, što je u suprotnosti s dosadašnjim prijedlozima te stranke i njenim interesima, naročito kada je u pitanju Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Uzimajući u obzir da su potpisanim Sporazumom utvrđeni principi, čija je implementacija veoma zahtjevna i podrazumijeva čak izmjene Ustava BiH, te s obzirom na ranije neuspjele pokušaje, prostora za optimizam da će to pitanje biti riješeno do 17. decembra baš i nema previše.

Tim se Sporazumom, podsjećamo, strane obavezuju na provedbu presuda Ustavnog suda BiH, poput one u predmetu “Ljubić”, ali i presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju i intervencije na Ustavu BiH.

Zbog Izbornog zakona BiH, HDZ BiH opstruira formiranje nove Vlade FBiH, ali i imenovanja kadrova na državnom nivou, čime znatno umanjuju šanse za postizanjem kompromisnog dogovora. Prostor HDZ-a za opstrukcije i ucjene ograničen je i oduzimanjem kontrole koju je ta stranka, skupa sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), imala nad Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH, piše "Faktor".

- Onda je plan da se nakon izbora 2022. godine preuzme kontrola nad VSTV-om, Domom naroda FBiH, Vladom FBiH – požalio se Ljubić.

Novi saziv CIK-a bi nakon općih izbora 2022. godine mogao donijeti zakonitu i ustavnu udluku, za razliku od one prošle, o popunjavanju Doma naroda FBiH, što bi u praksi moglo rezultirati gubitkom “kontrolnog paketa” za HDZ BiH, a samim tim i mogućnošću da izgube i mjesto u Vladi FBiH, što je, očigledno, opasnost koje su i sami svjesni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...