DEUTSCHE WELLE ANALIZIRA: Njemačka mora kazniti Kremlj, sve glasniji zahtjevi da se zaustavi...

Od atentata na Alekseja Navalnog, sve su glasniji zahtjevi da se zaustavi gradnja Sjevernog toka 2. To bi bio pametan potez kancelarke Angele Merkel, smatra Miodrag Šorić.

  • Svijet

  • 09. Sep. 2020  09. Sep. 2020

  • 0

Merkel ne bi bila Merkel kada ne bi oklijevala. Šta god odluči, Njemačka i Rusija će nekako morati živjeti jedna s drugom. Do sada je energetski posao između dviju zemalja preživio sve političke turbulencije.

Od sedamdesetih godina, od kada Njemačka nabavlja ruski plin, Amerikanci se zbog toga srde. Pitaju kako Njemačka može biti tako kratkovida i devizama snabdijevati neprijatelja. Krajem te decenije, kancelar Helmut Schmidt i američki predsjednik Jimmy Carter ozbiljno su se posvađali zbog energetske saradnje Njemačke s Istokom. I sljedeći američki predsjednik Ronald Reagan bez dlake na jeziku je 1981. kritizirao Nijemce na samitu G7 u Ottawi. Baš kao danas Donald Trump.

Decenijama su argumenti Bijele kuće biti isti: svaka ovisnost o Moskvi samo slabi Zapad. Helmut Schmidt na to je odgovorio čuvenom rečenicom: "Kad se trguje, ne puca se."

No, taj argument danas, praktično, ne važi. Čak ni najveći pesimisti ne mogu zamisliti vojni sukob NATO-a i Rusije. Zagovornici Sjevernog toka 2, skoro završenog drugog plinovoda koji bi direktno povezao Rusiju i Njemačku, zalažu se da se biznis odvoji od politike pa makar ta politika bila zasnovana na vrijednostima.

Njemačkoj je ta logika do sada prolazila. Svejedno je li Moskva prijetila Zapadu atomskim bombama, tamničila disidente u gulazima, umarširala u Afganistan ili proglasila ratno stanje u Poljskoj - plin je sve vrijeme tekao.

Na tu privrženost ugovorima je Moskva podsjetila ovih dana. Cinik bi rekao da se u Kremlju nadaju da ni progon političkih protivnika ne može poljuljati biznis sa plinom. Ko na Zapadu pristane na takvu računicu, postaje Putinov saveznik.

Moskva kao da se ne trudi vjerodostojno poreći atentat na opozicionog političara Alekseja Navalnog, koji se liječi u Berlinu. Ruski režim kao da je siguran da će Njemačka, kao i mnogo puta do sada, samo prijetiti posljedicama, ali da neće učiniti ništa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najprije je odbijala trovanje ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog dovesti u vezu sa plinovodom Sjeverni tok 2. No, sada se ta pozicija mijenja.

U Kremlju vjeruju da moraju igrati tu rizičnu igru. Na krajnjem istoku Rusije su demonstracije, baš kao i u Bjelorusiji, životni standard stanovništva opada. Vlada strah da bi moglo doći do masovnih protesta i usred Moskve. Zato režim pojačano progoni opozicionare koji ga mogu ugroziti. Aleksej Navalni je najvažniji, ali je samo jedan od mnogih.

Ipak, moguće je da se Kremlj preračunao. Prošla su vremena u kojima je Njemačka bila upućena samo na plin iz Sibira. Budućnost Europe pripada alternativnim izvorima energije. Do tada, mnoge zemlje stoje u redu da Njemačkoj prodaju plin - živimo u vrijeme izobilja energenata, kada je ponuda veća od potražnje.

Savezna kancelarka Angela Merkel rekla je da "ne isključuje" zaustavljanje Sjevernog toka 2, ali bi u ova ekonomski teška vremena zaradila mnogo političkog kapitala kad bi odmah zaustavila plinovod. Poljaci, Francuzi, baltičke zemlje i drugi bili bi odmah mnogo kooperativniji u raznim ključnim pitanjima u EU-u ako bi se Njemačka konačno distancirala od Rusije.

U posljednjoj kancelarskoj godini Merkel bi tako još jednom mogla ispisati povijest - unaprijediti Europu i pokazati crveni karton jednom režimu koji ionako nema budućnost. Rusija, uostalom, nije zbilja važan trgovinski partner. Bez prihoda od energenata, ta zemlja ide u bankrot.

Zaustavljanje Sjevernog toka 2 poslalo bi signal veći od ovog projekta: njemačka ekonomija još bi se više povukla s ruskog tržišta. Putinov pokušaj da modernizira zemlju uz pomoć Zapada tako bi konačno propao.

(DW)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...