DODIK SLIJEDI VUČIĆA: Traži da se BiH priključi "MALOM SCHENGENU"

Ovo je Dodikov drugi potez u dva dana da slijedi tačke sporazuma koje je u Washingtonu potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • Politika

  • 09. Sep. 2020  09. Sep. 2020

  • 0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu bi bio prijedlog odluke o pristupanju BiH inicijativi "mali Schengen".

Inicijativa "mali Schengen" podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU.

"Zemlje koje su pristupile ovoj inicijativi, dogovorile su izdavanje zajedničkih radnih dozvola i priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, što bi obezbijedilo mogućnost kretanja radne snage, što će podići dostupnost radne snage, a time i atraktivnost cijelog regiona za strane investitore", navodi se u zahtjevu člana Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

Saradnja u okviru "malog Schengena" odnosi se i na izmjene zakona iz oblasti tržišta kapitala, poreznog i finansijskog sistema u zemljama koje su pristupile inicijativi radi stvaranja uslova za nesmetan protok kapitala, daljnje jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma, kroz saradnju u oblasti migracije i pomoći u vanrednim situacijama i definisanje vlastitih pravila u mnogim oblastima radi unapređenja atraktivnosti zemalja i saradnje.

Na osnovu svega navedenog, Dodik je naglasio da smatra da je od vitalnog interesa za sve građane BiH pristupanje inicijativi "mali Schengen" te predlaže tu tačku dnevnog reda za vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH.

Ovo je Dodikov drugi potez u dva dana da slijedi tačke sporazuma koje je u Washingtonu potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, piše Klix.

Treba, naime, naglasiti da u sporazumu koji su Srbija i Kosovo potpisali u Bijeloj kući, stoji upravo da će obje strane pristupiti "malom Schengenu". Podsjetimo, Dodik je jučer predao zahtjev da se održi vanredna sjednica s tačkom dnevnog reda o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, što je, također, sadržano u sporazumu Srbija - Kosovo.

Nešto prije toga, član Predsjedništva BiH Željko Komšić predao je zahtjev za sjednicu na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova.

No, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je mnogo ranije zahtjev kolegama za održavanje sjednice na kojoj bi se razmatrala najaktuelnija pitanja pa nije izvjesno kada će doći do održavanja sjednica koje su zatražili Dodik i Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...