IZETBEGOVIĆ NE VJERUJE ABAZOVIĆU: „Bojim se da će Bošnjaci i Albanci zažaliti za Đukanovićem…“ (VIDEO)

"Ne dao Bog da nema SDA", kazao je sinoć za  N1 predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, koji je, između ostalog, govorio i o vladavini te stranke. Naveo je da SDA nije nikada vladala Bosnom i Hercegovinom nego je bila dio probosanskih koalicija koje su branile državu.

  • Politika

  • 10. Sep. 2020  10. Sep. 2020

  • 2

Dodik kaže da Bosna i Hercegovina nema budućnost, a na drugoj strani Vučić govori o poštivanju suvereniteta, ali nikada nije spominjao teritorijalni integritet BiH?

- Mogu da pričaju šta god hoće, jedni, drugi i treći, Bosne će biti. Prosječan građanin Republike Srpske je duplo više zadužen od građanina Federacije, a primanja mjesečna su mu 20 posto manja. Oni su ispod nas, u tom davljenju. Neka nastave ako hoće, ali pametnije bi bilo da odustanu, ode nam omladina. Odlazak vitalnih i mladih ljudi nećemo nadoknaditi. Treći entitet neće napraviti, nikakve nove mehanizme neće dobiti ni HDZ niti SNSD. Ja im to poručujem.

Doveli smo do toga da je u Sarajevu, koje je bilo tako srušeno, veća plata ljekaru, profesoru, policajcu... nego u Beogradu i Banjoj Luci. I SDA za to ima zaslugu. Uvijek se može kritikovati i govoriti da je čaša prazna. Ja kažem da se gleda koliko je napunjena.

Iz opozicije poručuju kako će "srušiti" SDA?

- Ma, neće, možda će srušiti ovu vladu, to možda mogu iskombinovati s nekim ljudima koji nisu zadovoljni pozicijom u SDA. Što se tiče načelničkih pozicija, imat ćemo i više načelnika.

Da li vam je i dalje općina Centar važnija od drugih?

- Naravno da je važnija, jer tu imate jednu koncentraciju akademika, biznismena... bilo je poniženje za mene da nismo imali načelnika, ali smo vratili tu poziciju.

Da li ste Vi za ostanak Đukanovića u Crnoj Gori?

- Đukanović se na vrijeme otrgnuo od Miloševića i poveo Crnu Goru ka demokratizaciji i članstvu u NATO-u. U njegovo vrijeme Bošnjaci su dobili jaka ministarstva. Prema tome, ostalo u vezi s Đukanovićem ne znam. Bojim se da će Bošnjaci i Albanci zažaliti za vremenom Đukanovića.

Komšić je najavio da će zatražiti da Predsjedništvo BiH razmatra priznanje Kosova?

- Do priznanja Kosova neće doći, jer će to blokirati Dodik. Ne treba mu davati agendu na kojoj će dobijati glasove, a takvim potezom nećemo ni pomoći Kosovarima. To se tako u politici ne radi.

Da li ste za Trumpa ili Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u?

- Demokrati su podržali BiH, ali skoro isti odnos su imali i republikanci. Ja se ne bih tu izjašnjavao niti bi to bilo pametno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...