I TO JE MOGUĆE: Mladi poduzetnik otvorio pogon pored Sarajeva, izvozi na dva kontinenta, ali proizvodi su vrlo neobični…

U Podlugovima je pokrenut pogon firme “23. mart”, na čijem se čelu nalazi mladi poduzetnik Alen Mašić, a koja se bavi obradom mesnih nusproizvoda.

  • Ekonomija

  • 10. Sep. 2020  10. Sep. 2020

  • 0

Kompanija svoje proizvode izvozi na dva kontinenta. Sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Tursku, kao i u azijske zemlje.

U zemljama Dalekog istoka, Turskoj, kao i drugih zemljama Azije proizvodi ove firme veoma su popularni u ljudskoj ishrani, iako je to nama malo čudno.

Mi jedemo meso, a oni nogice i ligamente te druge proizvode dobijene preradom nusproizvoda mesne industrije. Tu je Alen vidio priliku i krenuo u biznis koji će u periodu koji slijedi, nada se, biti održiv i profitabilan.

Umjesto što uništavamo i bacamo mesni otpad, većina se može iskoristiti i preraditi i izvoziti tamo gdje se on koristi.

Firma “23. mart” rješava neke od savremenih problema, poput recikliranja hrane koja bi otišla na otpad, a bitno je napomenuti i to da zapošljava teško upošljive kategorije građana sa područja nekoliko općina, iz Ilijaša, Visokog, Breze…

Trenutno je u ovoj firmi uposleno oko 20 radnika, a planiraju se i nova upošljavanja. Bitno je i to da male firme, kao što je ova, podrže lokalne zajednice i, općenito, građani, jer doprinose svima nama.

(Ilijaš.net)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...