APOKALIPTIĆNI PRIZORI IZ AMERIKE: Dijelovi San Fancisca liče na površinu Marsa (FOTO, VIDEO)

Stanovnike San Francisca i drugih gradova u Kaliforniji dočekalo je nakon buđenja narandžasto nebo koje je potaknulo apokaliptične vizije u godini prepunoj stresnih događaja.

  • Svijet

  • 10. Sep. 2020  11. Sep. 2020

  • 0

Nebo je bilo toliko tamno da se više činilo da je noć nego dan, u nekim gradovima padao je pepeo poput snijega, a nebo je bilo narandžasto zbog požara koji haraju tom saveznom američkom državom.

"Narandžasto nebo rezultat je dima od šumskih požara", kazali su stručnjaci za kvalitet zraka u San Franciscu.

"Te čestice dima rasipaju plavo svjetlo i propuštaju do površine samo žuto, narandžasto i crveno svjetlo, zbog čega je nebo narandžasto".

Gusti dim u nekim je područjima zaklonio sunčevu svjetlost izazivajući mrak, objasnili su.

Fotografije koje su više sličile onima s drugim planeta proširile su se društvenim mrežama. Tako je čak i CNN objavio da grad izgleda "kao površina Marsa".

Požari koji već danima haraju zapadnom obalom Sjedinjenih Država gdje su odnijeli šest života. Jednogodišnje dijete i roditelji stradali su u pokušaju bijega pred vatrom u državi Washington, objavio je ured šerifa u okrugu Okanogan.

Žarišta požara se protežu od države Washington, na sjeveru kod granice s Kanadom, do San Diega na jugu Kalifornije.

Između njih u Oregonu je izgorjelo 120.000 hektara i u najmanje pet mjesta se zbog požara, neviđenih u povijesti države, očekuju brojne žrtve i materijalne štete, dok traju masovne evakuacije, rekla je guvernerka Kate Brown.

Dvije osobe su pronađene mrtve u srijedu u Oregonu, rekao je šerif okruga Marion, a lokalni mediji navode da se radi o 12-godišnjaku i njegovoj baki.

Jody Evans, stanovnica okolice Detroita, objasnila je da joj se činilo da je u "paklu" dok je bježala od plamenova koji su prijetili njezinoj kući.

Nošena vjetrom, vatra se širila obalom. U Kaliforniji bijesni više od dvadeset požara. Vatra je ove godine progutala rekordnih više od 10.000 kvadratnih kilometara države.

Tri osobe su smrtno stradale na sjeveru države, navele su vlasti okruga Butte.

Guverner države Washington, Jay Inslee, rekao je da je u devet velikih požara izgorjelo više od 133.000 hektara u 24 sata, više nego dvostruka površina izgorjela u cijeloj 2019. godini.

Security officials survey the Bear Lakes Estates neighborhood which was left devastated by the Almeda fire in Phoenix, Oregon

Interstate 5 is seen in the background in the aftermath of the Almeda fire in Phoenix, Oregon. The road appeared to serve as a divider as nothing on the opposite side of the road was harmed by the fire

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...