UGLEDNI HRVATSKI NAUČNIK IVAN ĐIKIĆ OTKRIVA: „Svijet je blizu cjepiva, rezultati su impresivni, no registracija ruskog cjepiva je…“

Ivan Đikić je, gostujući u Dnevniku Nove TV, kazao da je cijeli svijet blizu pronalaska vakcine.

  • Regija

  • 11. Sep. 2020  11. Sep. 2020

  • 0

"Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat, pa i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci. Prošlog tjedna su objavljeni u Lancetu i uistinu su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. No, sama registracija je prerana", rekao je poznati hrvatski naučnik.

Đikić je dodao da je dobro ono što se dogodilo u Oxfordu.

"To pokazuje povjerenje u sustav i vjerujem da građani imaju određenu dozu sigurnosti da će cjepiva biti djelotvorna i neštetna", kazao je.

Poručio je da je svakako važno i vakcinisanje protiv gripe.

"Treba cijepiti i djecu. Tako štitimo i sebe i okolinu, a istovremeno ćemo pomoći liječnicima da bolje prepoznaju zarazu Covidom", rekao je Đikić.

Komentirao je i rasprave u javnosti kada se govori o rukovanju, pogotovo kada je riječ o političarima.

"Mislim da je to deplasirano malo, u ozbiljnoj situaciji, kad ljudi umiru. Rukovanje je samo jedan pokazatelj. Da se premijer rukuje s nekim predsjednikom ili drugim premijerom, to je suvišno. Moramo držati distancu, prati ruke i nositi maske, jer je to neophodno", zaključio je Đikić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...